'Cruciale' rol bij City en fervent scout: dit is De Lang, tijdelijke td Ajax

'Cruciale' rol bij City en fervent scout: dit is De Lang, tijdelijke td Ajax

31 oktober om 10:30
Laatste update: 31 oktober om 10:33

Kelvin de Lang is de komende transferperiode 'het eerste aanspreekpunt' bij Ajax op het gebied van transfers, zo onthulde interim-directeur Jan van Halst. De Lang, die als hoofdscout is aangetrokken, vervangt Klaas-Jan Huntelaar, die met een burn-out kampt. Wie is de 42-jarige De Lang? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

De lang gaat de transferperiode in januari 'coördineren' voor Ajax. Hij gaat de rol van technisch directeur op interim basis oppakken. "Hij is het eerste aanspreekpunt. Hij gaat wel gebruikmaken van alle kennis die hier aanwezig is", stelde Van Halst. Sinds het ontslag van Sven Mislintat zit Ajax zonder td

Privéleven
Over het leven van De Lang, een geboren Amsterdammer, is niet heel veel bekend. Hij is de man van voormalig tophockeyster Ellen Hoog, met wie hij een aantal jaar geleden het kookboek Hem versus Haar uitbracht. De Lang heeft het nooit geschopt tot het profvoetbal. Kort dook hij op bij Telstar, maar tot een debuut in het betaald voetbal kwam het niet.

Al vroeg haalde De Lang zijn trainerspapieren. In 2003, op 22-jarige leeftijd, werd hij trainer van HFC Haarlem O19. Dat deed hij twee seizoenen. In die periode rondde hij ook zijn studie sportmarketing aan de Johan Cruyff University in Amsterdam af.

Scouting
Op het moment dat De Lang klaar was met school, zocht zaakwaarnemer Humphrey Nijman contact met hem. "Ik had een scout nodig bij mijn bedrijf Football Mix B.V. en zocht iemand met veel kennis en die een netwerk op kon bouwen. Dat heeft hij een aantal jaar uitstekend gedaan. Het is een zeer correcte jongen en erg plezierig om mee te werken", zei Nijman eerder dit jaar tegen de NOS.

Na zijn periode bij Football Mix B.V. ging De Lang aan de slag bij Doyen Sports Investment Group, kortweg Doyen. Bij de investeringsmaatschappij was hij verantwoordelijk voor het vergaren van transferrechten van voetballers in de Benelux. In 2017 keerde hij terug in de scouting, toen hij als jeugdscout aan de slag ging bij Manchester City. 

"Zo kwam hij ooit eens bij mij op kantoor om te laten blijken dat City geïnteresseerd was in Jorrel Hato. Zo hebben we altijd nog wel eens contact", herinnert Nijman zich. In zijn laatste seizoen bij The Citizens, 2022/2023, werkte hij direct onder technisch directeur Txiki Begiristain. De Lang had promotie gemaakt en werkte niet langer als jeugdscout. Hij begeleidde huurspelers en was betrokken bij deals met Lommel SK, dat net als City onderdeel is van de City Football Group.


Txiki Begiristain, de technisch directeur van Manchester City met wie De Lang nauw samenwerkte.

'Cruciale' rol bij City
Zijn werk bij City mag volgens Engelse media niet onderschat worden. De Lang heeft een 'cruciale' rol gespeeld in de ontwikkeling van de grootste talenten in de opleiding. Zo ontdekte hij onder meer de nu 21-jarige doelman Gavin Bazunu, die door City voor veertien miljoen euro is verkocht aan Southampton, waar hij eerste keeper is. Bazunu stond in september bij Ierland onder de lat tegen het Nederlands elftal.

Andere voorbeelden van talenten uit de koker van De Lang zijn: Taylor Harwood-Bellis, Tommy Doyle, James Trafford en James McAtee. Vooral laatstgenoemde is geen onbekende in Nederland. McAtee werd afgelopen zomer in verband gebracht met Feyenoord en Ajax. City besloot hem te verhuren aan Sheffield United, waar hij basisspeler is.


James McAtee als speler van Manchester City.

In zijn laatste seizoen in Engeland droeg De Lang de titel van Head of talent partnerships & placements. "Ik werkte in een team met vier of vijf scouts die puur gericht waren op spelers die binnen één of twee jaar interessant waren voor het eerste. Daar zaten onder meer Jérémy Doku en Josko Gvardiol bij, maar ook Josip Sutalo, die nu bij Ajax speelt", zei De Lang eerder dit jaar tegen de clubkanalen van Ajax.

Stap naar Ajax
Afgelopen zomer verruilde De Lang City voor Ajax. Mede door de solistische handelswijze van Mislintat heeft hij zijn stempel nog niet kunnen drukken in Amsterdam. Naar verluidt had De Lang in de zomerse transferperiode alleen inspraak in de komst van Carlos Forbs, die overkwam van City. Komende winter wordt De Lang - nog nooit technisch directeur geweest - voor de leeuwen gegooid. Hij is bij afwezigheid van een td het eerste aanspreekpunt bij transfers.