Ajax-DNA wordt gemist: 'Zit bij club en supporters veel dieper dan zij denken'

Nood aan Ajax-DNA: 'Je moet naar dat soort jongens gaan kijken'

1 november om 06:30

Ajax heeft meer strijders nodig, zo stelt Dico Koppers in #DoneDeal de podcast, de transferpodcast van VoetbalPrimeur. De voormalig linksback ziet zijn oude club op de laatste plaats staan en is ervan overtuigd dat er meer spelers met hart voor de club op het veld moeten staan.

Koppers, zelf een jeugdproduct van Ajax, heeft een idee waar het aan schort bij de Amsterdammers, vertelt hij uit in #DoneDeal. "Je hebt wat meer strijders nodig. Op dit moment heb je die niet echt in het elftal, maar jongens zullen dat toch moeten gaan oppakken. Bijvoorbeeld Silvano Vos, als ik hem zie spelen... die heeft wel het gif en ook het fysiek om bepalend te zijn. Maar ja, die is zelf ook nog hartstikke jong."

"Ik denk dat ze uiteindelijk gewoon jongens moeten gaan terughalen", vervolgt Koppers. "Joël Veltman bijvoorbeeld, die nu bij Brighton & Hove Albion speelt, dat zou wel een goede toevoeging zijn. Maar ja, die zit daar natuurlijk gewoon goed op zijn plek. Maar je moet wel een beetje naar dat soort jongens kijken. Jongens die ook hart voor de club hebben, die ook als je zeven of wacht wedstrijden niet wint, beseffen dat het crisis is. Nu heb je het gevoel dat de jongens wel weten dat het slecht is, maar het zit veel dieper bij de supporters en bij de club dan zij denken."

Beluister #DoneDeal via Spotify!

Met Louis van Gaal en Danny Blind keren er op bestuurlijk niveau wat prominente Ajacieden terug bij de club, tot tevredenheid van Koppers. "Ja, dat is in ieder geval goed, vanaf bovenaf. Het was natuurlijk een drama, met die directeur (Sven Mislintat, red.). Mensen moeten zich kunnen identificeren met Ajax. Dat Van Gaal terug is, dat is top. Blind, dat is ook prima."

Over hoe het bestuur de laatste tijd heeft gefunctioneerd, is Koppers minder te spreken. "Vanaf bovenaf moet iedereen gewoon weer in dezelfde richting gaan kijken. Nu was het zo dat één man van bovenaf alles bepaalde, dat kan natuurlijk écht niet, vooral als het zo uitpakt. Als het goed had uitgepakt, had niemand iets gezegd, maar nu zit je met spelers met vijf- of zesjarige contracten die geen toevoeging zijn. Geen Ajax-niveau, geen Champions League-niveau. Dat wilden ze, maar nu staan ze onderaan de Eredivisie. Dat is niet best."

Bekijk #DoneDeal hieronder op YouTube!