Saudische bond overweegt WK 2034 af te werken in zomer

Saudi-Arabië sluit WK in zomer niet uit: 'Veel technologieën kunnen ons helpen'

1 november om 10:55
Laatste update: 1 november om 11:05

Het WK van 2034 in Saudi-Arabië kan zowel in de zomer als in de winter worden afgewerkt. Dat heeft Yasser Al Misehal, de voorzitter van de Saudische voetbalbond, verteld bij een bij voetbalconfederatie in het de Qatarese hoofdstad Doha. 

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft dinsdag bevestigd dat het WK 2034 inderdaad in Saudi-Arabië plaatsvindt. Ook Australië was in de running als potentiële kandidaat, maar dat land besloot zich uiteindelijk terug te trekken. "Natuurlijk zijn we klaar voor alle opties", zei Al Misehal. In welk seizoen het WK wordt gespeeld, is dus nog niet duidelijk. Vorig jaar werd het eindtoernooi in de winter afgewerkt, vanwege de hoge zomerse temperaturen in Qatar. De Europese landen moesten hierdoor de speelagenda's op de schop gooien. 

Ook in Saudi-Arabië kunnen de temperaturen in de zomer gigantisch hoog oplopen, tot wel 50 graden. Ondanks dat is volgens Al Misehal een zomers WK niet uitgesloten. "Tegenwoordig zijn er veel nieuwe technologieën die kunnen helpen om de stadions koel te krijgen. Daarnaast is de sfeer in veel steden in het koninkrijk in de zomer heerlijk."

Na de bevestiging van Infantino spraken mensrechtenorganisaties Amnesty International en Human Right Watch zich al uit tegen het WK in Saudi-Arabië. 'Een schande', noemde laatstgenoemde organisatie de controversiële toewijzing.