Mensenrechtenorganisaties richten zich na WK-bekendmaking tot Infantino en FIFA

Infantino en FIFA aangepakt na bevestiging over WK in Saudi-Arabië: 'Een schande'

1 november 2023 om 09:35

Diverse mensenrechtenorganisaties hebben zeer kritisch gereageerd op de bevestiging van FIFA-voorzitter Gianni Infantio dat het WK van 2034 zal worden afgewerkt in Saudi-Arabië. Ook Australië had interesse om het toernooi te organiseren, maar dat land trok zich uiteindelijk terug. 

De FIFA bracht dinsdag naar buiten dat Saudi-Arabië na de terugtrekking van Australië de enige resterende kandidaat was om het WK van 2034 te organiseren. Infantino richtte zich vervolgens tot zijn volgers op Instagram en meldde dat het WK over elf jaar inderdaad in Saudi-ArabiË gespeeld wordt. Die keuze leidt tot verbolgenheid bij zowel Amnesty International als Human Rights Watch

"Een eigen goal van de FIFA. De FIFA moet bereid zijn om het biedingsproces stop te zetten als mensenrechtenschendingen niet op een geloofwaardige manier worden aangepakt", aldus Steve Cockburn, die bij Amnesty International hoofdverantwoordelijke is voor economische en sociale rechtvaardigheid. 

Ook Human Rights Watch is totaal niet te spreken over de keuze om te gaan voetballen in Saudi-Arabië. Het woord 'schande' is terug te lezen in de reactie. "Saudi-Arabië mag niet worden beloond voor zijn repressie", laat directeur Minky Worden weten. "In Saudi-Arabië is onafhankelijk toezicht op de mensenrechten niet mogelijk vanwege repressie door de overheid. Het is onmogelijk voor de FIFA om op basis van haar eigen mensenrechtenbeleid de mensenrechten in Saoedi-Arabië continu te monitoren en te inspecteren."

Zodoende lijkt het erop dat de aanloop naar het WK in Saudi-Arabië gelijkenissen zal gaan tonen met die richting het afgelopen WK in Qatar, toen er ook al enorm veel kritiek was op de rol van de FIFA.