Urby Emanuelson coacht Ajax-talenten: 'Daar probeer ik ze op voor te bereiden'

Emanuelson coacht Ajax-talenten: 'Gaat allemaal om de meeste volgers en likes'

1 november om 18:50
Laatste update: 1 november om 19:15

Urby Emanuelson heeft bij Kick 't Met een inkijkje gegeven in de manier waarop hij talenten van Ajax begeleidt. De oud-voetballer focust zich met name op de mentale weerbaarheid van de jeugdspelers en probeert ze klaar te stomen voor eventuele hobbels op de weg richting de top. 

"Het gaat allemaal om de meeste volgers en de meeste likes. Het meeste geld verdienen, en het liefst zo snel mogelijk", schetst Emanuelson de situatie in de hedendaagse voetbalwereld. "Je wordt op een voetstuk geplaatst. Sommigen werken ervoor omdat ze minder goed zijn, maar de jongens die echt goed zijn, doorlopen heel soepel de jeugdopleiding en komen daarna dingen tegen die ze nog niet hebben meegemaakt."

"Dan gaat het ineens van zo, naar zo", vertelt Emanuelson, terwijl hij met zijn handen een van boven naar beneden beweegt. "Zo gaat het altijd. Die dip komt altijd. En dan gaat hem om hoe lang je in die dip blijft zitten. Als je erin blijft zitten, dan zak je van Ajax naar lagere clubs. Maar als je eruit komt, dan gaat je ook meteen weer omhoog en dan kan het top van de top zijn."

"Als ze in die dip komen, gaan ze twijfelen aan zichzelf: 'Shit, misschien ben ik toch niet goed genoeg'. En dan weten ze het niet meer", legt Emanuelson uit. "Daar probeer ik die jongens op voor te bereiden. Dat die dip altijd gaat komen. Maar ook dat je, als Ajax in je gelooft en je tekent voor vijf jaar, altijd de kans gaat krijgen." De oud-speler noemt onder anderen Silvano Vos en Mika Godts als voorbeelden van jongens die hij probeert te coachen. 

"Tot die kans komt, moet jij er alles aan doen om te laten zien dat je ready bent. Dus als jij met Jong Ajax mee moet doen, moet je niet denken: 'shit, ik moet met Jong meedoen'. Nee, laat zien dat je beter bent dan de jongens die daar nu spelen. Want dat ziet de trainer ook. Al krijg je tien of twintig minuten, je moet er alles aan doen. Dat proberen we de jongens bij te brengen."