Villa schiet Spanje in slotminuut langs Zweden

14-06-2008 22:01

Spanje is nu zo goed als zeker van de kwartfinales. Maar het was op het nippertje. Lange tijd leken de Spanjaarden af te stevenen op een gelijkspel. Na de imposante zege op Rusland maakte het Spaanse team van bondscoach Luis Aragones een minder goede indruk tegen de Scandinaviërs. Spanje had in het Tivoli Neu Stadion in Innsbruck onder toeziend oog van de degelijk leidende Pieter Vink weliswaar veel balbezit, maar het spel verzandde met name na rust in doelloos rondtikken.

De Zweden zetten de boel achterin goed vast en beperkten zich tot snelle uitbraken richting het Spaanse doel. Het was Fernando Torres die Spanje toch op voorsprong zette. De spits van Liverpool kwam in de vijftiende minuut voor zijn verdediger Petter Hansson (oud-Heerenveen) en tikte de voorzet van David Villa feilloos binnen.

Aragones begon met dezelfde basiself, maar raakte al na 24 minuten zijn routinier Carles Puyol kwijt. De verdediger van Barcelona verliet geblesseerd aan zijn voet het veld. Tien minuten later werd hij node gemist. Zlatan Ibrahimovic speelde in het doelgebied heel eenvoudig Sergio Ramos uit om vervolgens binnen te schieten. De oud-Ajacied had vlak daarvoor zijn aanvalsmaatje Henrik Larsson (oud-Feyenoord) in scoringspositie gezet, maar deze lobde over.

Een andere voormalig Eredivisiespeler, Johan Elmander, kreeg van bondscoach Lars Lagerbäck op de rechtervleugel een basisplaats ten opzichte van de 2-0-zege op Griekenland. De oud-Feyenoorder verving de geblesseerde Christian Wilhelmsson. Elmander kreeg in de 16e minuut nog een grote kans, maar schoot in het zijnet. In de pauze bleek Ibrahimovic nog niet volledig hersteld van knieklachten. Oud-Ajacied Markus Rosenberg stapte voor hem het veld in.

Aragones op zijn beurt bracht even na rust onder meer Cesc Fabregas in, maar Spanje werd niet echt gevaarlijk, op een klutssituatie in de 63e minuut na. Zowel Villa als Torres kreeg in een soort flipperkastsiuatie een kans op doel, maar misten. Voor Zweden was Hansson tien minuten voor tijd nog dicht bij een treffer, hij raakte de bal echter niet goed. Het was tenslotte Villa die Zweden in rouw dompelde: 2-1.