Perez neemt het op voor bekritiseerde Veerman

Steun voor Veerman: 'Van Frenkie zeggen we dat hij niet bepalend genoeg is'

4 november om 16:25

Kenneth Perez denkt dat Joey Veerman zijn defensieve arbeid en omschakeling moet verbeteren als hij nog een stap wil zetten. Tegelijkertijd roemt de Deense analist de unieke kwaliteit van de spelmaker van PSV.

Veerman werd vorig weekend al in de rust van de topper tegen Ajax gewisseld. Peter Bosz toonde zich vrijdag op de persconferentie kritisch op de 24-jarige Volendammer, die volgens de trainer onder meer zijn houding richting teamgenoten moet verbeteren. "Hij kan weleens reageren op bepaalde wedstrijdsituaties en dat vind ik niet prettig. Want dan doet hij daarna niet mee in het druk zetten", zei Bosz onder meer.

Perez krijgt voor het Eredivisie-duel met Heracles Almelo de vraag of Veerman moet veranderen. "Nee", is de ESPN-analist stellig. "Het gevaarlijke is dat als een trainer zoiets zegt op een persconferentie, dat wij daar op ingaan: Oh, de trainer vindt dat. Maar het zijn gewoon basic dingen. Het zijn eigenlijk dingen die altijd voor verbetering vatbaar zijn. Dat is ook bij hem het geval."

"Alleen hij heeft ook iets anders", gaat Perez verder. "Kijk bijvoorbeeld naar Frenkie de Jong als nummer acht: daarover zeggen mensen dat hij niet bepalend genoeg is en dat hij meer mensen voor de goal moet zetten. Dat kan Veerman juist wél. Dat andere kan hij niet zo heel goed, nee. Het is maar net waar de aandacht van de trainer naar uitgaat: is het voldoende als Veerman drie keer per wedstrijd een speler voor de keeper zet om dat andere te accepteren?" 

"Als een trainer dat andere belangrijker vindt, dan gaat hij eraan", aldus Perez. "Daarom is het voor hem ideaal om daar in Nederland aan te werken. Dan doet het niet zo'n pijn als je niet goed omschakelt. Maar als je echt door wil groeien en echt verder wil... De middenvelders in de top van Europa hebben dat wel allemaal, het verdedigende werk, het omschakelen En dan zijn ze ook nog heel vaardig aan de bal."

Perez wijst desondanks liever naar de kwaliteiten van Veerman aan de bal. "Hij heeft iets wat er heel weinig kunnen: mensen alleen voor de goal zetten. Dat deed hij ook al op een hoger niveau, tegen Frankrijk."