Kraay prijst Van den Boomen: 'Zoals Frenkie en Gravenberch'

Kraay smult bij Ajax: 'Het is zo heerlijk dat je zo iemand in je ploeg hebt'

5 november 2023 om 12:16

Hans Kraay junior denkt dat Branco van den Boomen bij Ajax de leemte kan invullen die Frenkie de Jong en Ryan Gravenberch hebben achtergelaten. De ESPN-verslaggever is onder de indruk van de 28-jarige middenvelder.

"Als je bij Ajax speelde als centrale verdediger, dan was het altijd lekker dat de eerste bal naar Frenkie de Jong of Ryan Gravenberch kon. Maar een tijdlang kon de bal naar niemand. Ze hadden geen goed eerste aanspeelpunt, zoals Jerdy Schouten en Joey Veerman bij PSV", begint Kraay bij Goedemorgen Eredivisie. De verslaggever ziet Van den Boomen in dat gat springen. "Het was maar FC Volendam, maar hij slaat linies over en hij heeft een geweldige crosspass."

Kraay weet zeker dat Van den Boomen het ook tegen betere tegenstanders kan laten zien. "Dit kan hij niet alleen met heel veel tijd tegen Volendam. Hij heeft het ook bij Toulouse laten zien tegen Paris Saint-Germain, Monaco en Nantes. Hij kan het ook in grote wedstrijden. Het is zo heerlijk dat je iemand hebt die opendraait en vooruitspeelt. Het is een soort quarterback", meent de oud-prof. "En dan is het vaak één-tegen-één."

Kraay adviseert Ajax-trainer John van 't Schip om Van den Boomen als één van de eerste namen op het wedstrijdformulier te zetten. "Ik ga hem niet met Frenkie, Joey Veerman of Gravenberch vergelijken, maar je moet hem altijd opstellen want je komt met hem aan het voetballen. Het zal het die hele slechte Sutalo ook makkelijker maken. Die zal toch wel een bal over acht meter aan hem kunnen geven? Dat deed hij ook altijd bij Luka Modric."

PSV-directeur Earnest Stewart laat desgevraagd weten dat Van den Boomen in Eindhoven niet is overwogen.