Vitesse-clubicoon Frans Thijssen vreest serieus voor degradatie

Radeloosheid na nieuw Vitesse-echec: 'Degradatie kan echt zomaar'

6 november om 08:51
Laatste update: 6 november om 09:03

De crisis waar Vitesse momenteel in verkeert doet pijn bij clubicoon Frans Thijssen. De voormalig middenvelder maakt zich oprecht zorgen over degradatie, nu de Arnhemmers na de oorwassing bij Go Ahead Eagles de nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie zijn. 

Vitesse ging zaterdag met liefst 5-1 onderuit bij Go Ahead, dat vooral in de tweede helft niets te duchten had van de Arnhemmers. "Het was een pak slaag", reageert Thijssen in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Vergeleken met Go Ahead Eagles zag ik in elke linie niveauverschil. Je ziet een ploeg zonder zelfvertrouwen en een gebrek aan creativiteit." Als Thijssen naar de staf kijkt, ziet hij met namen als Phillip Cocu en Theo Janssen wel de nodige ervaring, maar blijkbaar lukt het ze vooralsnog niet om de boel op de rit te krijgen. "Het is af en toe echt schrikken. Als ik in de achterhoede zou spelen, zou ik me kapot schamen. Dit is mij in m’n jaren bij Vitesse nooit overkomen."

Een van de dissonanten van afgelopen zaterdag, was Eloy Room. De doorgaans betrouwbare doelman maakte een grote fout, die Vitesse uiteindelijk de 2-0 achterstand opleverde. Thijssen is kritisch. "Hoe kan je de bal bij een simpel opbouwmoment nou zo in de schoenen van de spits van de tegenstander schuiven? Zeker in de situatie waarin de club zit, kun je deze fratsen niet gebruiken. Maar niemand steekt er op dit moment in positieve zin bovenuit."

De nieuwe realiteit in Arnhem is dat Vitesse achttiende staat. Voorzichtig begint een FC Groningen-scenario op te doemen. Thijssen vreest echt voor degradatie. "Het kan echt zomaar. Voor de start van de competitie verwacht je dat Almere City, RKC en Excelsior het lastig gaan krijgen, niet Vitesse. Het zou een ramp zijn voor de club en voor Arnhem. Maar het is ook in Nijmegen gebeurd en vorig jaar nog in Groningen. Vitesse zit er al jaren dicht tegenaan. Het gerommel achter de schermen kan je er ook niet bij gebruiken. Het voordeel voor Vitesse is dat een hoop clubs onderin er ook helemaal niks van bakken, dat zag je afgelopen week ook in het bekertoernooi."