Willems: 'Spelers vragen best vaak of ik advies kan geven over mentale problemen'

'Ik geloof erin dat ik weer één van de beste backs van Nederland kan zijn'

6 november 2023 om 20:30

Jetro Willems heeft een boekje opengedaan over een duistere periode in zijn leven. Nadat hij bijna vier jaar geleden te maken kreeg met een zeer gecompliceerde kruisbandblessure, kreeg hij last van mentale problemen.

Willems brak als tiener al door bij PSV en Oranje. Later kreeg de linksback het lastiger, maar in het seizoen 2019/20 leefde hij weer op bij Newcastle United. In januari 2020 kreeg Willems echter te maken met een zware en gecompliceerde kruisbandblessure. Artsen zeiden dat de verdediger van Heracles Almelo niet meer op topniveau zou kunnen voetballen. Nu beseft Willems dat hij in die periode depressief was.

"Ik ontvluchtte de realiteit", vertelt hij in gesprek met NU.nl. "Soms pakte ik m'n auto en bleef ik ergens de hele nacht in m'n auto zitten. Of ik ging naar vrienden en kwam pas de volgende dag thuis. Ik sliep ook niet meer in m'n bed, maar op de bank of in m'n bioscoop. Ik dacht in die tijd vaak: ik stop met voetbal, ga wat anders doen. Dit lukt niet meer."

Willems, die het plezier in het voetbal nu heeft teruggevonden nadat hij een paar maanden was gestopt, ziet dat hij niet de enige speler is die zoiets meemaakte. "Ik krijg de laatste tijd best vaak de vraag van spelers of ik ze advies kan geven over hun mentale problemen. Dat doe ik. Maar ik wil geen uithangbord of vertrouwenspersoon zijn. Daarvoor trek ik me problemen van anderen te sterk aan."

Op dit moment gaat het dus beter met de 29-jarige Willems. Hij gelooft erin dat hij weer in de top van Nederland kan spelen, net als vroeger. "Waarom niet? Ik geloof erin dat ik weer één van de beste backs van Nederland kan zijn. En anders is het ook goed. Zoveel grote sporters hebben mentale problemen gehad. Ik ben eroverheen gekomen. Daar ben ik trots op, wat er ook gebeurt."