Koeman ziet Gravenberch als serieuze optie voor Oranje

Koeman duidelijk: 'Als hij zich zo doorontwikkelt, gaat hij bij Oranje komen'

6 november om 21:40
Laatste update: 6 november om 21:41

Ryan Gravenberch kan in de toekomst rekenen op een uitnodiging voor Oranje, als hij op dezelfde voet verdergaat bij Liverpool. Dat zegt Ronald Koeman. De middenvelder zit niet in de huidige voorselectie van de bondscoach, maar heeft niets te maken met zijn eerdere 'straf'.

Gravenberch verruilde Bayern München deze zomer voor Liverpool na een teleurstellend jaar. Op Anfield begint hij zijn draai steeds meer te vinden, wat hem op lof komt te staan. Koeman had voor Gravenberch echter geen plaats in zijn voorselectie voor de komende interlandperiode. "Voordat de voorselectie bekendgemaakt werd, heb ik hem gebeld en gezegd dat hij er niet bij zat. Maar als hij zich op deze manier doorontwikkelt, gaat hij wel bij het Nederlands elftal komen", is Koeman duidelijk bij Rondo.

"Ik heb tegen hem gezegd dat ik het in de komende interlandperiode zo veel mogelijk met dezelfde groep wil doen", legt de bondscoach uit. We gaan ons kwalificeren, waardoor we in maart en juni oefenwedstrijden hebben en daarna het EK. Het is wel een middenvelder die absoluut in beeld is, als hij wat meer gaat spelen. Dat was bij Bayern al zo, maar als je dan ieder weekend zag dat hij niet speelde of vijf minuten inviel... Dan is het niet logisch om hem te selecteren."

Vlak na zijn transfer was Gravenberch geselecteerd voor Jong Oranje. Daar bedankte het opleidingsproduct van Ajax voor, omdat hij wilde settelen in Engeland. Als straf werd Gravenberch een maand geleden voor geen enkel team van het Nederlands elftal opgeroepen, maar dat is nu niet meer aan de orde. "Nee, dat is geweest", zegt Koeman.

"Of zijn afmelding begrijpelijk was? Misschien, maar ik denk juist dat hij bij Jong Oranje de wedstrijden kon krijgen die hij daarvoor niet speelde. Natuurlijk valt er iets voor te zeggen dat hij er zo in staat, maar ik vind dat wij bij de KNVB nooit blij mogen zijn als iemand zich niet met een goede reden afmeldt. Ik ben ook voetballer geweest, maar je moet wel een lijn trekken. We hebben tegen Ryan gezegd: we hebben er een beetje begrip voor, maar vinden het niet oké. Als je opgeroepen wordt, moet je komen."