Ajax-leiding ontvangt nog geen decharge door Mislintat-onderzoek

Nog geen decharge voor Ajax-leiding door Mislintat: 'Dat is nu ongepast'

7 november 2023 om 19:40

De directie en raad van commissarissen van Ajax zal tijdens de aandeelhoudersvergadering op 17 november nog geen decharge worden verleend. Dat punt is van de agenda gehaald, melden de Amsterdammers. Het betekent dat het gehanteerde beleid nog geen goedkeuring kan krijgen.

Het heeft alles te maken met het externe en onafhankelijke onderzoek naar de gang van zaken rond de transfers die Sven Mislintat deed bij Ajax. De Duitse directeur voetbalzaken, die al na enkele maanden aan de kant werd gezet, haalde onder meer Borna Sosa via een makelaarskantoor, dat tevens aandeelhouder is van zijn bedrijf Matchmetrics GmbH. 

'Sinds 27 september 2023 loopt een onafhankelijk extern onderzoek door een forensisch accountant naar mogelijke belangenverstrengeling bij voetbaltransacties van Ajax waar voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat bij betrokken was', schrijft Ajax op de clubsite. 'Aangezien de verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek niet voor de AVA van 17 november 2023 bekend zijn, vinden directie en RvC het op dit moment ongepast om decharge te vragen aan de AVA.'

Bij het verlenen van decharge kunnen directeuren en commissarissen niet langer hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor hun handelswijze. Mocht uit het onderzoek van KPMG blijken dat directieleden en commissarissen van Ajax hebben verzaakt, dan kan Ajax hen aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Voormalig rvc-voorzitter Pier Eringa liet al doorschemeren dat Mislintat mogelijk onvoldoende gecontroleerd is. "Dat mag je mij en ons wel verwijten, hadden wij er scherp genoeg zicht op?", vroeg hij zich af in NRC. "Wij dachten dat het spel adequaat werd gespeeld tussen technische staf, technisch directeur en directie."

Op dezelfde aandeelhoudersvergadering worden Michael van Praag en Leo van Wijk voorgedragen als nieuwe leden van de rvc. Van Praag is de beoogd opvolger van Eringa als voorzitter.