Van Basten lovend over De Jong

Van Basten 'steeds enthousiaster' over PSV'er: 'Altijd op de juiste plek ook'

9 november om 10:19

Oud-topspits Marco van Basten is lovend over PSV-captain Luuk de Jong. De aanvoerder maakte woensdagavond weer het winnende doelpunt en de analist merkt dat hij alsmaar enthousiaster wordt over de huidige PSV-spits. Vooral de positionering van De Jong vindt Van Basten subliem.

"Goede spits. Ik ben heel enthousiast over hem geworden. Zijn timing en positie kiezen, dat is natuurlijk iets wat een goede spits maakt. De Jong weet precies wat er gaat gebeuren bij een voorzet en hij is zó slim en goed in de lucht. Hij staat daar waar de bal komt en doet het vervolgens gewoon heel goed", vertelt Van Basten bij Ziggo Sport. De Jong staat door zijn goal tegen Lens nu op gelijke hoogte met oud-trainer Ruud van Nistelrooij als all-time topscorer in de Champions League namens PSV.

Van Basten weet zelf van zijn tijd als speler natuurlijk wel wat een goede spits maakt en dat is niet alleen de kwaliteit van de speler zelf. Ook zijn medespelers moeten in dienst van hem spelen. "Er moet vooral een wisselwerking zijn, met bijvoorbeeld Bakayoko voor deze goal. Je moet het gevoel hebben met hun. Zij moeten weten waar hij hem wil, hoe die hem wil en wanneer hij hem wil. Dat is samenspel en je ziet dat zij dat hebben."