Van Basten ziet PSV-uitblinker én -dissonant

Van Basten ziet PSV-uitblinker én -dissonant: 'Weet niet wat topvoetbal inhoudt'

9 november 2023 om 00:20

Marco van Basten zag tijdens de Champions League-zege van PSV op RC Lens een uitblinker en dissonant aan Eindhovense zijde. De voormalig topspits prijst Jerdy Schouten, maar is niet te spreken over invaller Malik Tillman.

"Die Tillman komt erin op het middenveld en gaat vervolgens helemaal voorin druk zetten. Als middenvelder moet je, als de tegenstander aan de bal is, gewoon meedoen. Je moet de verdediging helpen. En op veel momenten was hij er niet. Dan weet je niet wat topvoetbal inhoudt", luidt het harde oordeel van Van Basten bij Ziggo Sport. 

Volgens Van Basten moeten de PSV'ers elkaar durven aanspreken. "Als je zo'n Tillman ziet lopen of middenvelders die niet schakelen, of Bakayoko die regelmatig te laat is, dan ga je het niet redden. Je trekt het elftal op een heel verkeerde manier uit elkaar. Daar moet hij op gecoacht worden."

Jerdy Schouten maakte wél indruk op Van Basten. "Schouten vond ik echt goed spelen. Hij hield de bal in de ploeg en ging daarnaartoe waar hij naartoe moest. Hij temporiseerde en speelde geen bal verkeerd. Hij was echt een rustpunt. Veerman vond ik ook goed aan de bal, maar Schouten was nóg belangrijker."

De voormalig bondscoach denkt dat Schouten niet zou misstaan in het Nederlands elftal. "Dit is zeker Oranje-materiaal. Aan de bal is hij heel comfortabel. En hij weet wanneer hij wel en wanneer hij niet moet gaan. Hij is echt een belangrijke aankoop geweest voor PSV en komt heel volwassen over. Ik vind het echt een goede speler."