Vijftal conclusies na afloop van PSV - RC Lens

Conclusies PSV: beste CL-optreden, De Jong onderstreept status als kopkoning

8 november 2023 om 23:35

PSV weet na acht jaar weer hoe het voelt om te winnen in de Champions League. Met de cruciale overwinning op RC Lens doen Peter Bosz en co. weer volop mee in de strijd om de tweede plek. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na een intense avond in Eindhoven. 

Beste Champions League-optreden onder Peter Bosz
Na de nederlaag tegen Arsenal en de gelijke spelen tegen Sevilla en Lens (uit) liet PSV woensdagavond zien zeer grote delen van de wedstrijd de baas te kunnen zijn op het allerhoogste niveau. Behoudens een vrij gelijkwaardige openingsfase en een spannend slot, was de ploeg van Peter Bosz heer en meester. Vooral in de tweede helft, waarin vergeten werd de score uit te breiden. 

De Jong onderstreept status als kopkoning
Dat PSV met Luuk de Jong een van de, al dan niet de beste kopper van Europa in de ploeg heeft, wisten we al. Woensdagavond onderstreepte de aanvoerder van de Eindhovenaren die status nog maar eens. Na een klein kwartier knikte hij fraai binnen. Bij een goede voorzet lijkt er simpelweg geen enkele verdediger opgewassen tegen het hoofd van De Jong. Zijn kopkracht is niet alleen cruciaal bij doelpogingen, maar stelt PSV ook in staat om door te voetballen bij lange ballen van achteruit. 

PSV weet weer hoe zoete en lucractieve smaak van CL-zege proeft
De zege op Lens betekent voor PSV een einde aan zeventien CL-wedstrijden zonder zege. Voor woensdagavond werd er voor het laatst in december 2015 gewonnen in het miljardenbal. Destijds werd CSKA Moskou met 2-1 verslagen. Naast de drie punten en de prestige levert het PSV ook een aardig bedrag op. De penningmeester in het Phillips Stadion kan nu 2,8 miljoen euro bijschrijven.  

Keuze voor bliksemafleider Til pakt goed uit bij treffer
Peter Bosz kan veel krachten kwijt op de 10-positie en koos tegen Lens voor Guus Til, de afgelopen weken al een aantal keer belangrijk met doelpunten. Til speelde weliswaar geen grootse wedstrijd, maar had wel degelijk zijn inbreng, en dat bij een cruciaal moment. De aanvallende middenvelder, belangrijk met zijn tomeloze energie, fungeerde bij de goal van De Jong als bliksemafleider door met een loopactie richting de eerste paal twee Lens-verdedigers aan zich te binden. Of zijn optreden indrukwekkend genoeg was om Bosz niet meer aan hem te doen laten twijfelen, zal moeten blijken.

PSV heeft weer volop zicht op knock-outfase Champions League
Door de zege op Lens is PSV de nieuwe nummer twee in groep B. De Eindhovenaren hebben vijf punten, evenveel als de Fransen. Met nog twee wedstrijden te gaan, tegen respectievelijk Sevilla (uit) en Arsenal (thuis), doet de ploeg van Bosz weer helemaal mee in de strijd om plek twee. Mochten PSV en Lens na zes wedstrijden hetzelfde aantal punten hebben, dan zijn de Eindhovenaren op basis van onderling resultaat in het voordeel.