Brighton op hoede voor Ajax, maar niet zozeer door Amsterdamse opleving

Ajax-opleving gaat aan Brighton-fans voorbij: 'Ze zijn wel op hun hoede'

9 november om 11:30

Hoewel het eerste duel met 2-0 werd gewonnen, is Brighton er nog niet gerust op in aanloop naar de return tegen Ajax in de Europa League. Dat heeft volgens clubwatcher Brian Owen niet zo zeer te maken met de recente opleving van Ajax, maar met de eigen moeizame prestaties.

Ondanks een zeer behoudende aanpak ging Ajax twee weken geleden onderuit in het American Express Community Stadium. De tactiek van tussenpaus Hedwiges Maduro zorgde niet voor gefronste wenkbrauwen in Engeland. “Ik wist niet helemaal wat we konden verwachten van Ajax, maar wat ze deden was logisch omdat Brighton het lastig heeft tegen teams die deze aanpak hanteren”, zegt Owen tegen VoetbalPrimeur.

De verslaggever van de lokale krant The Argus benadrukt dat veel ploegen zich ver terugtrekken tegen The Seagulls. “Kijk naar de statistieken van Everton tegen Brighton…” The Toffees hadden op eigen veld slechts twintig procent balbezit, maar sleepten wel een 1-1 gelijkspel uit het vuur afgelopen weekend. “Brighton miste ideeën ondanks het vele balbezit. Tegen Ajax oogden ze ook meer op hun gemak toen er meer ruimte kwam in de tweede helft.”

“Ik kan de tactiek van Maduro dus goed begrijpen, zeker gezien de weinige tijd die hij had”, stelt Owen, die ook heeft meegekregen dat John van ’t Schip donderdagavond wel de aanval wil zoeken in de Johan Cruijff Arena. “Ik snap dat het anders is voor Ajax vanwege de traditie en de reputatie, er wordt van ze verwacht dat ze domineren. Maar iedereen die Brighton regelmatig ziet spelen, snapt het plan van Maduro. Het is hoe West Ham United (1-3) en Aston Villa (6-1) ze wisten te verslaan.”

Ajax-opleving
Die nederlagen zeggen veel over Brighton dit seizoen. De ploeg van manager Roberto de Zerbi staat nog altijd zevende in de Premier League, maar in de laatste acht officiële duels werd alleen Ajax verslagen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Brighton ook tegen Chelsea, Liverpool en Manchester City speelde. Ajax zal eveneens hopen op beterschap, al is de Amsterdamse opleving niet het grootste punt van zorg bij Brighton. “Ik denk dat de fans op hun hoede zullen zijn, maar vooral vanwege de manier waarop Brighton speelt. Ze zijn niet op hun best. Het voelt alsof het voetbal op dit moment niet natuurlijk vloeit.”

Brighton kampt bovendien met blessurezorgen. “Ze missen vooral een aanvallende vleugelverdediger. Normaal gesproken speelt Joël Veltman behoudend op rechts en Estupiñán of Lamptey aanvallend op links”, aldus Owen, die weet dat de Brighton-fans vooral oog hebben voor de eigen problemen. “Ik sluit niet uit dat veel supporters niet eens op de hoogte zijn van de resultaten van Ajax sinds ze op The Amex speelden.”