Van 't Schip wil het anders doen dan Maduro: 'Als Ajax-zijnde moet dat'

8 november 2023 om 16:55

John van 't Schip is niet van plan om de strijdwijze die Ajax in de heenwedstrijd tegen Brighton hanteerde te kopiëren. Twee weken geleden koos tussenpaus Hedwiges Maduro voor een bijzonder defensieve aanpak in Engeland.

De Ajax-assistent wees er toen op dat veel ploegen zich ingraven tegen The Seagulls, maar Van 't Schip wil de aanval kiezen in de Johan Cruijff Arena donderdagavond. "We moeten zelf voetballen", zegt de trainer op de persconferentie. "Als wij de bal hebben, zijn zij minder gevaarlijk", deelt hij een Cruijffiaanse wijsheid.

"Brighton is een ploeg die goed positiespel speelt en erg vast is aan de bal, maar er zullen momenten zijn waarin wij hen pijn kunnen doen. Als wij ons spel kunnen spelen, dan zijn zij ook kwetsbaar. Dat wordt een beetje de strijd: zorgen dat zij niet aan hun voetbal toe kunnen komen en daarnaast brutaal ons eigen spel spelen."

Van 't Schip begrijpt de keuze van Maduro wel. "Het verdedigende van toen kan ik best begrijpen, want je zoekt toch wat houvast. Het zag er organisatorisch ook goed uit, het was compact, maar Ajax kwam niet ver naar voren toe. Dat is wel nodig als je een kans wil maken om de wedstrijd te winnen..."

Volgens Van 't Schip hoort dat ook bij Ajax. "Als Ajax-zijnde moet je zeker thuis vooruit voetballen, of in ieder geval de intentie daartoe hebben. Dat is wat we morgen willen gaan doen", stelt de coach. "Ik ben benieuwd in hoeverre we daarin al stappen kunnen maken tegen een goede ploeg, want Brighton is echt een goede ploeg. Maar wij zijn ook goed."