Zahavi gaat weer voetballen en deelt pijn: 'Onze wereld is stopgezet'

Zahavi gaat weer voetballen en deelt pijn: 'Wat wij doen, is geen vechten'

9 november om 13:29
Laatste update: 9 november om 13:59

Voormalig PSV-spits Eran Zahavi komt donderdag voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas weer in actie. In de Conference League neemt Maccabi Tel Aviv het op tegen Zorya Luhansk. Zahavi vertelt voorafgaand aan het duel over de verdrietige periode.

De Israëlische competitie ligt sinds 7 oktober stil. Donderdag staan Maccabi Tel Aviv en Maccabi Haifa - in de Europa League tegen Villarreal CF - voor het eerst weer op het veld tijdens een officiële wedstrijd. "Het is een zware maand geweest, nadat onze wereld is stopgezet", zegt een emotionele Zahavi tegen de aanwezige pers.

"We praten vaak over voetbal als oorlog, maar de echte oorlog speelt zich thuis af in Israël", vervolgt de spits, die opgroeide in een dorp net onder Tel Aviv. "We hebben onze families achtergelaten, de mensen van wie we houden. Onze soldaten zijn daar voor ons aan het vechten. Wat wij voetballers doen, is geen vechten." Zahavi probeert 'plezier' te hebben, in hoeverre dat lukt. "Ik wil niet langer spreken over vechten op een voetbalveld of dat soort dingen. Voor mij bestaat zulke terminologie niet meer."

"Voetbal is niet zo belangrijk meer op dit moment", benadrukt Zahavi. "En natuurlijk is onze voorbereiding niet zo goed als normaal. Maar elke keer als we in Europa spelen, vertegenwoordigen wij niet alleen Maccabi, maar ons land."