Dribbelaar Mitoma uitgelicht als potentiële Ajax-kwelgeest

Ajax treft in Mitoma dribbel-alumnus: 'De beste spelers kijken niet naar de bal'

9 november om 16:10
Laatste update: 9 november om 16:24

Met Brighton-vleugelaanvaller Kauro Mitoma treft Ajax donderdagavond in de Johan Cruijff ArenA een letterlijke expert op het gebied van dribbelen. In een uitgebreid artikel van de NOS wordt de grootste kwaliteit van de Japanner uitgelicht, die zich het vak van het dribbelen meester maakte én er ook op afstudeerde. 

Mitoma kwam pas relatief laat in de Europese voetbalwereld terecht, de Japanner was 24 toen hij de overstap vanuit Azië naar Brighton maakte. Hij werd het eerste seizoen meteen verhuurd aan het Belgische Union Sint-Gilloise. Dat Mitoma zo laat pas in Europa neerstreek, heeft alles te maken met zijn studie en scriptie over dribbelen. Mitoma's teamgenoten speelden tijdens zijn onderzoek met camera's op het hoofd en fungeerden daarmee als proefkonijn. "De beste spelers kijken niet naar de bal", vertelde Mitoma eerder al tegenover The Athletic.

Nadat hij afstudeerde, maakte Mitoma de stap vanuit zijn universiteitsvoetbalteam naar de profclub Kawasaki Frontale. Later wordt hij in 2021 overgenomen door Brighton. Tegenwoordig laat de watervlugge Japanner wekelijks tegenstanders in de Premier League zijn hielen zien met zijn rushes. "Ik probeer bewust het centrum van de zwaartekracht van tegenstanders te veranderen. Als je het lichaam van de tegenstander in beweging krijgt, win je", aldus Mitoma.

NEC-rechtsback Sai van Wermeskerken, die opgroeide in Japan, denkt dat het stijgende niveau van de Japanse competitie bij heeft gedragen aan de stormachtige ontwikkeling van Mitoma. "Dat is essentieel voor de opkomst van het Japanse voetbal. Elke club heeft zijn eigen stijl, maar de basistechniek is overal heel belangrijk in de opleiding. Vooral bij de club waar Mitoma is opgeleid", vertelt Van Wermeskerken aan de NOS.

Mitoma speelt donderdagavond met Brighton het Europa League-duel in Amsterdam tegen Ajax. Eerder versloegen de Engelsen in eigen huis Ajax met 2-0. De verwachting is dat Mitoma wederom in de basis zal starten tegen de Amsterdammers.