AZ op rapport: hoge cijfers na verlies bij Aston Villa

AZ op rapport: hoge cijfers ondanks verlies, twee uitblinkers, één onvoldoende

9 november om 23:00
Laatste update: 9 november om 23:03

AZ staat met lege handen na het Conference League-duel met Aston Villa, de nummer vijf van de Premier League. Europese overwintering hangt daardoor aan een zijden draadje. VoetbalPrimeur maakt rapport op van het Alkmaarse bezoek aan Birmingham.

Mathew Ryan - 6: geen held bij hoge ballen, en dat is onhandig tegen Britse tegenstanders. Na een onzekere openingsfase wist de Australische doelman zich enigszins te herstellen. Aan de twee tegengoals kon hij niets doen.

Yukinari Sugawara - 6,5: lekker aanvallen, dat is wat Sugawara het liefste doet. En dat lukte zo nu en dan ook best aardig. Verdedigend hield het allemaal niet over bij de gedreven Japanner.

Riechedly Bazoer - 7,5: in de Conference League spelen waarschijnlijk geen centrumverdedigers die aan de bal beter zijn dan Bazoer. Hij leverde een prachtassist op Pavlidis en had zijn zaakjes uitstekend op orde.

Bruno Martins Indi - 7: met al zijn ervaring slaagde Martins Indi er samen met Bazoer lang in om het gevaar van erkende goaltjesdief Ollie Watkins te neutraliseren. Na 81 minuten moest hij alsnog capituleren.

David Møller Wolfe - 5: het was voor de 21-jarige Noor geen makkelijke avond. Vooral in de beginfase maakte hij een onzekere indruk en leed hij veel balverlies. Tot overmaat ramp hief Møller Wolfe nét buitenspel op bij de winnende goal.

Jordy Clasie - 7: de regisseur van AZ had even nodig om op gang te komen. Maar eenmaal op gang... Clasie las het spel perfect, was bij veel highlights betrokken en bewees opnieuw zijn grote waarde.

Sven Mijnans - 6,5: in de eerste minuten ging het veel te snel voor Mijnans, die door de ene na de andere tegenstander voorbij werd gevlogen. Des te knapper dat hij tóch de smaak te pakken kreeg.

Dani de Wit - 6: zoals altijd werkte hij zich een slag in de rondte, maar het verdedigende blok van Aston Villa was De Wit te machtig. Moegestreden werd hij na ruim een uur gewisseld.

Umar Sadiq - 6: de zomeraankoop die volgens zijn trainer nog geen drie wedstrijden in de week kan spelen, deed er alles aan om en heeft met zijn snelheid een belangrijk wapen. Maar de diamant die in Sadiq schuilt vereist nog wat slijpwerk.

Vangelis Pavlidis - 7,5: als een van de weinigen bij AZ straalde Pavlidis vanaf de eerste minuut uit dat hij klaar was voor een battle op Premier League-niveau. De Griek kreeg uiteindelijk de beloning met zijn vijftiende goal van het seizoen.

Ruben van Bommel - 5,5: niet Van Brederode, maar Van Bommel mocht het vanaf de aftrap laten zien aan de linkerkant. Zijn vliegende start bij AZ in de zomer kreeg echter ook geen vervolg tegen Aston Villa.

Invallers
Ernest Poku - x: viel na 69 minuten in voor Sadiq en speelde te kort voor een beoordeling.
Djordje Mihailovic - x: viel na 69 minuten in voor De Wit en speelde te kort voor een beoordeling.
Myron van Brederode - x: viel na 69 minuten in voor Van Bommel en speelde te kort voor een beoordeling.
Jens Odgaard - x: viel na 88 minuten in voor Mijnans en speelde te kort voor een beoordeling.
Tiago Dantas - x: viel na 88 minuten in voor Clasie en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Pascal Jansen - 7: AZ liet in Birmingham zien te hebben geleerd van de eerste ontmoeting met Aston Villa, die met 1-4 verloren ging. Ondanks de nederlaag kan Jansen trots zijn op zijn ploeg. In grote delen van de wedstrijd was het dikke prima.