Overmars-schorsing 'zeer redelijk': 'Oorspronkelijk veel meer meldingen...'

Overmars-schorsing 'zeer redelijk': 'Oorspronkelijk veel meer meldingen...'

17 november 2023 om 07:16

De juridische procedure met de uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) in de zaak Marc Overmars is nog niet helemaal klaar, stelt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. Olfers noemt de straf voor Overmars 'zeer redelijk'.

Overmars kreeg een schorsing van één jaar opgelegd. Deze straf telt alleen voor functies bij de KNVB of organisaties die bij de bond zijn aangesloten. Om die reden kan hij zijn werkzaamheden bij Royal Antwerp FC voortzetten. "Volgens de reglementen van wereldvoetbalbond FIFA heeft de KNVB de verplichting om dit bij hen te melden", laat Olfers optekenen door het Algemeen Dagblad. "De FIFA zou op grond daarvan nog actie kunnen ondernemen."

Helemaal in beton gegoten is de straf voor Overmars dus nog niet. "Dat zou gevolgen kunnen hebben voor zijn werkzaamheden in België. Dat is aan de Belgische voetbalbond en wat zij ermee willen doen." Olfers was in het verleden lid van de raad van commissarissen bij Ajax. Ze noemt de schorsing 'gezien het feitencomplex zeer redelijk'.

Olfers zet haar oordeel kracht bij. "Oorspronkelijk waren er veel meer meldingen, maar die waren niet concreet genoeg. Dat waren voornamelijk anonieme meldingen. Met één klacht is de tuchtcommissie verdergegaan en dat hebben ze uitstekend gedaan."