Ajax-leiding aangepakt: 'Ben ervan overtuigd dat Mislintat een oplichter is'

Ajax-leiding aangepakt: 'Ben ervan overtuigd dat Mislintat een oplichter is'

17 november 2023 om 08:05
Laatste update: 17 november 2023 om 10:01

De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) gaat vrijdag op de aandeelhoudersvergadering de leiding van Ajax onder vuur nemen. Gerben Everts, voorzitter van de VEB, vermoedt dat voormalig technisch directeur Sven Mislintat heeft meegewerkt aan oplichting.

Alle medeverantwoordelijken moeten wat betreft Everts vrezen voor hun functie. Everts vertegenwoordigt de belangen van de aandeelhouders van Ajax. Twee jaar terug was het aandeel op de beurs ongeveer 22 euro waard, inmiddels is het gehalveerd. De VEB-voorzitter constateert dat Mislintat in het machtsvacuüm diens gang kon gaan. "Op basis van de prijzen die Mislintat namens Ajax heeft betaald voor spelers van twijfelachtige kwaliteit, ben ik ervan overtuigd dat Mislintat een oplichter is", laat hij optekenen door Het Parool.

Everts heeft kritische vragen voor de directie en de raad van commissarissen van Ajax. "Mijn voornaamste vraag is hoe diep Ajax het eigen onderzoek naar de gang van zaken in rondom Mislintat insteekt", stelt hij. KPMG en Nauta Dutilh zijn aangewezen voor een onderzoek. "Maar worden daarbij wel alle transfers onderzocht? Werken alle betrokkenen bij Ajax volledig mee? Is het onderzoek wel verstrekkend genoeg?"

Het volstaat volgens Everts niet om het vizier alleen op Ajax te richten, om aan te tonen dat Mislintat geld heeft weggesluisd. "Je moet ook onderzoek doen bij de clubs waarmee Ajax de transfers heeft gedaan. Zo kun je erachter komen of Ajax geld terug te vorderen heeft." Ter illustratie wordt de transfer van Chuba Akpom aangehaald. Ajax kocht de Engelsman voor twaalf miljoen euro, terwijl Akpom naar verluidt voor vijf miljoen euro te koop was. Het verschil van zeven miljoen euro zou verdeeld zijn onder belanghebbenden, volgens VEB behoort dit geld toe aan Ajax.