Vitesse gelinkt aan Roman Abramovich

Mogelijke link tussen Vitesse en Abramovich: 'Niemand was op de hoogte'

17 november 2023 om 13:15
Laatste update: 17 november 2023 om 13:46

Vitesse wordt genoemd in een onderzoek naar geldstromen van Roman Abramovich, die 'via een aantal tussenstations' geld in de Arnhemse club zou hebben gestoken. Die conclusie lijkt getrokken te worden uit een groot aantal documenten waarover een internationaal onderzoeksplatform over beschikt. 

Het onderzoeksplatform, waar ook de Nederlandse kranten Trouw, NRC en Het Financieele Dagblad bij aangesloten zijn, beschikt over 3,6 miljoen gelekte documenten uit Cyprus. Die documenten bevatten volgens De Gelderlander 'zeer belastende gegevens' over de praktijken van de Russische oligarch Abramovich. Ook Vitesse wordt hierbij genoemd. Via voormalig eigenaar Alexander Tsjigirinski en zijn bedrijf Marindale zou, via een aantal tussenstations, geld van Abramovich bij Vitesse terecht zijn gekomen. Dat zou in strijd zijn met de Nederlandse voetbalregels, omdat Abramovich destijds al eigenaar van Chelsea was. 

Peter Rovers heeft de publicaties gezien en zegt er nog steeds vanuit te gaan dat Vitesse nooit in overtreding is geweest. De interim-directeur van Vitesse wijst daarbij naar eerdere onderzoeken die gedaan zijn door Integis, het bureau dat ook het onderzoek naar de Amerikaanse overname van de club leidt. "Er wordt ook nu weer uitgebreid gekeken naar de mogelijke betrokkenheid van Roman Abramovich bij de besluitvorming en financiering van Vitesse in het verleden. De onderzoeken hebben tot dusver uitgewezen dat Vitesse altijd voldaan heeft aan de op dat moment geldende regels", klinkt het. 

Alle ingaande en uitgaande transacties van de afgelopen veertien jaar van Vitesse zijn bovendien 'tot in detail' gecontroleerd door Inegis, vertelt Rovers. "We hebben waar gevraagd ook contracten overlegd en facturen laten zien. Daar komt niks geks uit." Rovers ontkent dan ook dat er obscure transacties uitgevoerd zijn van Abramovich naar Vitesse of andersom en benadrukt dat alle transacties van de Russische grootaandeelhouders uitsluitend via Performance Management Holding, de houdstermaatschappij van Vitesse, zijn gelopen.

Indirecte financiering van Abramovich kan Rovers niet uitsluiten. "Als iemand drie niveaus boven Vitesse, met rekeningen waar niemand zicht op heeft, leningen verschaft aan een bevriende zakenrelatie, die daarmee wellicht de club financiert, dan is dat niet transparant. Maar dat betekent dan nog niet dat er directe invloed is geweest. En niemand bij Vitesse was op de hoogte. Daar houd ik me aan vast."

Vanwege het overnameproces van Vitesse door de Amerikaan Coley Parry en de Common Group is een aantal bestuurders van de tijd dat Abramovich nog betrokken was bij Vitesse, ondervraagd. Het gaat om onder anderen Joost de Wit, Paul van der Kraan, Pascal van Wijk en Yevgeni Merkel. Zij zijn volgens Rovers allen bereid te verklaren dat ze niks van de banden afweten. "Iedereen verleent medewerking. Elke keer luidt de conclusie hetzelfde: niemand heeft ooit iets gemerkt van enige invloed van Abramovich op de besluitvorming van de club." Ook Valeri Oyf, de laatste Russische eigenaar van Vitesse, wordt binnenkort door Integis verhoord.