'Met geweldige Van 't Schip komt Ajax terug, hij drukt op de juiste knoppen'

'Met geweldige Van 't Schip komt Ajax terug, hij drukt op de juiste knoppen'

17-11-2023 14:35
64

Benjamin Tahirovic is ervan overtuigd dat Ajax onder John van 't Schip de juiste weg is ingeslagen. De twintigjarige middenvelder blikt in gesprek met Gianluca di Marzio terug op zijn start in Amsterdam, waar hij in een onverwachte crisis terechtkwam.

Tahirovic kwam in de zomer over van AS Roma. "Ik verliet Roma omdat Ajax een legendarische club is met een grote geschiedenis. Ik had een verandering van omgeving nodig om zowel als speler en als persoon te groeien", legt de Zweedse Bosniër uit. "Ajax heeft in zijn geschiedenis altijd veel jonge talenten ontwikkeld, daarom kwam ik hier."

Vooral één speler springt voor Tahirovic in het oog. "Ik ben geboren in Zweden, maar ik ben Bosnisch, dus als ik aan Ajax denk, denk ik aan Zlatan Ibrahimovic. Maar veel andere voetballers zijn hier opgegroeid, zoals Wesley Sneijder, Luis Suárez, Frenkie De Jong en Matthijs De Ligt. Ajax is een historische club en als je het daar goed doet, kun je naar de grootste clubs ter wereld. Dat zou het einddoel zijn, maar je kunt nooit teveel over de toekomst nadenken."

De start van Tahirovic bij Ajax is moeizaam. Zijn goal tegen Almere City FC leek een flinke opsteker, maar in blessuretijd veroorzaakte hij de penalty waaruit de gelijkmaker viel. "Niemand had kunnen vermoeden dat het seizoen van Ajax zo'n wending zou nemen. Maar met de nieuwe coach John van't Schip, die ook voetballer was, komen we terug. Hij doet het geweldig en weet op welke knoppen hij moet drukken."

In Rome werkte Tahirovic al samen met José Mourinho. "Ik heb veel geleerd van Mourinho. Als ik alles ga vertellen, dan zitten we hier de hele nacht", lacht hij. "Op mijn positie heb ik juist weer veel geleerd van Nemanja Matic. Over het algemeen kijken ze in Italië en Nederland echter anders naar voetbal. In Italië is het defensiever, tactischer en moet je veel nadenken als je de bal niet hebt. Hier is het voetbal snel en moet je in balbezit veel nadenken, de tegenstander altijd een stap voor zijn. En Ajax is een ploeg die altijd de bal heeft."