Van Praag vol ambitie: 'Ajax moet weer het Real Madrid van Nederland worden'

Van Praag vol ambitie: 'Ajax moet weer het Real Madrid van Nederland worden'

17-11-2023 20:23 Laatste update: 21:35
357

Michael van Praag wil van Ajax weer het Real Madrid van Nederland maken. Dat zei de 76-jarige bestuurder vrijdagmiddag bij zijn officiële benoeming tot nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van de Amsterdamse club. 

"Ik bedank alle aandeelhouders voor het vertrouwen dat in mij is gesteld", aldus Van Praag tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering, waar zijn functie als rvc-voorzitter werd beklonken. "In mijn garage hangt mijn allereerste interview als voorzitter van Ajax. In 1989 is dat verschenen. De kop van dat artikel luidt: Ajax moet het Real Madrid van Nederland worden", vervolgt de voetbalbestuurder, opgetekend door ESPN

Van Praag vindt Real Madrid een 'instituut'. "Daar wil je bij horen, daar ben je trots op. Het is een koninklijke club en dat heeft zich onder meer vertaald in gedrag op en buiten het veld, het voetbal en de fatsoenlijke manier waarop je met elkaar omgaat. Voorbeeldgedrag dus. Discretie onderling. Die uitspraak herhaal ik hier opnieuw: Ajax moet weer het Real Madrid van Nederland worden." 

Dat Ajax op dit moment die status niet heeft, weet Van Praag ook. "Ja, weer, want we hebben in de laatste jaren helaas wat steken laten vallen." Van Praag, die tijdens de vergadering ook duidelijk maakte dat Ajax vooralsnog moet wachten op de indiensttreding van algemeen directeur Alex Kroes, weet hoe hij de boel in de Johan Cruijff ArenA weer op de rit denkt te kunnnen krijgen. "Toezichthouden, maar ook faciliteren en adviseren. Ik ben weliswaar 76 jaar, maar u mag en moet van mij een actieve en progressieve houding verwachten. Dat komt goed uit, want ik ben namelijk actief, progressief en oplossingsgericht. Al zolang ik bestuurder ben. Ajax heeft het zwaar, maar is voorlopig op de weg terug."