Trouw en NRC: Vitesse-eigenaar Oyf leende toch miljoenen van Abramovich

Trouw en NRC: Vitesse-eigenaar Oyf leende toch miljoenen van Abramovich

17-11-2023 23:59
146

Valeri Oyf, de eigenaar van Vitesse, heeft in 2020 wél een miljoenenlening afgesloten met Roman Abramovich. Dat melden Trouw en NRC na grootschalig onderzoek. Oyf ontkende dat aanvankelijk nog tegenover de KNVB. Zodoende komt de toekomst van Vitesse nog verder onder een vergrootglas te liggen. 

Oyf heeft aan zowel Trouw als de NRC bevestigd dat zijn bedrijf Matteson Overseas en Sonora Capital Investments (bedrijf van Abramovic) in augustus 2020 een leenovereenkomst voor 10 miljoen dollar hebben gesloten. Daarvan zou een slordige drie miljoen euro zijn benut, dat een maand later al zou zijn terugbetaald. Volgens Oyf is het geld niet gebruikt voor het financiëren van de club Vitesse, maar was het noodzakelen om 'redenen van liquiditeit', zo is te lezen. 

Daarnaast heeft de 59-jarige Oyf ook een leenovereenkomst tussen Matteson en Healthville Investments bevestigd. Dat vond plaats op 20 juni 2019. Dat laatstgenoemde bedrijf is in handen van Eugene Tenenbaum, destijds directeur van Chelsea. Op datzelfde moment is Abramovic nog eigenaar van The Blues. De leenovereenkomst bedraagt 20 miljoen dollar en volgens Oyf is daarvan 7,75 miljoen dollar van gerbuikt. Ook dat zou zijn terugbetaald in september 2020. 

Vitesse én ook de KNVB heeft in een reactie aan beide kranten laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van deze contracten. "De KNVB acht het van groot belang dat de licentiecommissie de documenten ontvangt", aldus een woordvoerder van de bond.