Frankrijk boekt recordzege, Duitsland onderuit in spektakelstuk tegen Turkije

18-11-2023 22:50 Laatste update: 23:19
50

De Fransen hebben zaterdagavond hun grootste zege uit de geschiedenis geboekt. Gibraltar werd met maar liefst 14-0(!) verslagen. Uitblinker Kylian Mbappé scoorde drie keer en gaf ook drie assists. Duitsland werd in een oefenduel verslagen door Turkije (2-3).

Frankrijk - Gibraltar 14-0
De Fransen toonden geen enkel medelijden tegenover Gibraltar. In de rust was de tussenstand 7-0. De Gibraltarezen maakten het zichzelf ook niet makkelijk, na achttien minuten kwamen ze al met tien man te staan vanwege een directe rode kaart, toen was de tussenstand al 3-0. Daarna volgden de doelpunten elkaar snel op en snakte Gibraltar naar de rust.

De Fransen kwamen niet bepaald uit de kleedkamer met het idee om rustiger aan te doen in de tweede helft, al leek het daar even wel op. Het duurde namelijk bijna twintig minuten voordat de 8-0 viel. Vervolgens vielen de doelpunten weer rap achter elkaar en werd het ene na het andere record verbroken. Het oorspronkelijke record van de Fransen was een 10-0 overwinning op Azerbeidjzan in 1995.

De hattrick van Mbappé heeft ervoor gezorgd dat de superster de top drie topscorers aller tijden van de Franse nationale ploeg is binnengedrongen. Hij neemt de derde plek over van Antoine Griezmann, die deze wedstrijd niet tot scoren kwam. Mbappé voltooide zijn hattrick met een geweldig afstandschot.

Frankrijk telde maar liefst tien verschillende doelpuntenmakers, alleen Mbappé, Kingsley Coman en Olivier Giroud wisten meer dan één keer te scoren. Giroud nam de laatste twee treffers voor zijn rekening. De spits van AC Milan maakte de veertiende goal op schitterende wijze. Dankzij de 14-0 overwinning nemen de Fransen het EK-kwalificatierecord van Duitsland uit 2006 over. De Duitsers wonnen destijds met 13-0 van San Marino.

Duitsland - Turkije 2-3
Turkije boekt een knappe oefenzege op Duitsland en gaat vol vertrouwen richting het laatste EK 2024 kwalificatie duel met Wales. De bondscoach van Duitsland, Julian Nagelsmann, koos een zeer opvallende rol voor Kai Havertz. De doorgaans aanvallende middenvelder begon de wedstrijd namelijk als linksback. Dat deed Havertz alleraardigst, na vijf minuten was hij de maker van de 1-0. Oud NEC'er Ferdi Kadioglu was na ruim een half uur verantwoordelijk voor de Turkse gelijkmaker. De Turken wonnen uiteindelijk met 2-3 in Duitsland. En dus weet Duitsland na het gelijkspel tegen Mexico (2-2) weer niet te winnen.