Oranje stevent af op Pot 3 tijdens EK-loting

Oranje in pot 3 tijdens EK-loting: deze landen kan Nederland treffen

2 december 2023 om 08:30
Laatste update: 2 december 2023 om 08:30

Het Nederlands elftal kan zich op gaan maken voor de loting voor het EK 2024 in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman zit zaterdag tijdens de loting in Pot 3. Deze landen kan Oranje treffen op het eindtoernooi.

De UEFA bepaalt de indeling van de vier potten aan de hand van de resultaten in de kwalificatiereeks. De groepswinnaars komen logischerwijs eerst aan bod, daarna volgen de nummers twee. In het geval van een gelijk aantal punten wordt achtereenvolgens gekeken naar doelsaldo, gemaakte doelpunten, het aantal doelpunten in uitduels, het aantal zeges en het aantal uitzeges. Indien nodig wordt de kaartenlast er als laatste criterium bijgepakt.

Nu de kwalificatiereeks is afgelopen is het duidelijk dat Oranje zich bij de EK-loting in Pot 3 begeeft. Het betekent dat Nederland in ieder geval één topland treft, want in Pot 1 zitten enkel Europese grootmachten. Gastheer Duitsland was verzekerd van een plekje in de eerste pot, maar ook Portugal, Frankrijk, Spanje, België en Engeland speelden zich naar de hoogste categorie.

Vanuit Pot 2 mag Nederland hopen op een gunstiger tegenstander. Denemarken en Turkije zijn de meest aansprekende namen in die categorie. Oranje is onder meer ingedeeld met Kroatië, waardoor het de winnaar van WK-brons ontloopt. De Kroaten veroordeelden wel Italië tot Pot 4. De regerend Europees kampioen behoort daarmee wel tot de mogelijke tegenstanders.

Potindeling loting EK 2024
Pot 1: Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België, Engeland

Pot 2: Hongarije, Denemarken, Albanië, Oostenrijk, Turkije, Roemenië

Pot 3: Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Nederland, Kroatië

Pot 4: Servië, Italië, Zwitserland en drie play-offwinnaars

Wanneer is de loting voor het EK 2024?
De loting voor de groepsfase van het EK is zaterdag 2 december in Hamburg. De ceremonie begint om 18.00 uur. Een zware poule zou voor Oranje niet geheel onoverkomelijk zijn: de nummers één en twee zijn verzekerd van deelname aan de achtste finale, terwijl ook de vier beste nummers drie zich kwalificeren voor de knock-outfase.