Van 't Schip positief over An'jary Martha

'Goede' Martha nog niet zeker van plek: 'Zien dat het geen geboren linksback is'

27 november 2023 om 09:45
Laatste update: 27 november 2023 om 10:02

John van 't Schip is te spreken over de laatste wedstrijden van Ar'jany Martha. Of de twintigjarige back zal spelen tegen Olympique Marseille in de Europa League, weet de trainer van Ajax nog niet. 

"Dat moet nog blijken", zegt Van 't Schip op de persconferentie na Ajax - Vitesse over de eventuele speeltijd van Martha tegen de Fransen. "Het is een jongen die het de afgelopen wedstrijden goed heeft gedaan. We zien ook dat het geen geboren linksback is in verdedigend opzicht. Hij stond tegen een lastige buitenspeler als Manhoef, die een goede individuele actie heeft."

"Dan moet je als linksback ook geholpen worden", analyseert Van 't Schip. "Je laat hem niet met twintig meter achter hem staan, zo van zoek het maar uit. Als blijkt dat hij gaat spelen, dan heb ik er vertrouwen in dat hij dat op een goede manier gaat doen.'

Of de oudere spelers van Ajax meer moeten brengen in het elftal? "Ik verwacht van elke speler progressie, ook de oudere spelers", stelt Van 't Schip stellig. "Oudere spelers tussen haakjes, want ze zijn nog niet zo oud. Ik verwacht van elke speler dat ze stappen maken en daarin beter en sterker worden."

"Steve (Bergwijn, red.) die de eerste goal voorbereidde, Steven Berghuis die in de tweede helft een aantal geweldige ballen geeft en ook aan het terug verdedigen is. In de eerste helft was dat een aantal keer niet het geval en daar hebben we elkaar op aangesproken in de rust. Als elftal moeten we sneller omschakelen", aldus Van 't Schip. 

Marseille - Ajax begint donderdag om 21.00 uur. De Fransen staan met acht punten uit vier wedstrijden bovenaan in Groep B van de Europa League. Ajax staat met twee punten vierde. Brighton heeft zeven punten, AEK Athene vier.