Atlético beducht voor Feyenoord

Atlético beducht: 'Waren oprecht verbaasd door hoe goed Feyenoord was in Madrid'

28 november 2023 om 14:30
Laatste update: 28 november 2023 om 14:32

Feyenoord vervolgt dinsdag de Champions League-campagne met de cruciale thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid. Wat kunnen de Rotterdammers na de spannende pot in Madrid verwachten van de kraker in De Kuip? VoetbalPrimeur spreekt met Sam Leveridge, die Atlético vanuit de Spaanse hoofdstad volgt voor onder meer sportkrant MARCA en Forbes. Ook schrijft de sportjournalist voor het Atléti-fanforum Into the Calderon 

Het is voor Feyenoord een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen: de kraker tegen Atlético in de groepsfase van de Champions League. Helemaal gezien het verloop van de eerste ontmoeting tussen beide clubs, begin oktober (3-2). Toen speelden de Rotterdammers in Spanje een uitstekend duel, maar keerden ze, door een pijnlijk lesje in effectiviteit, met lege handen terug. Een Rotterdamse revanche op Atlético is nodig om zicht te blijven houden op overwintering in het miljoenenbal. Dinsdag moet dat in een uitverkochte Kuip gebeuren. 

Respect voor Feyenoord
Het sterke optreden van de Rotterdammers in de eerste wedstrijd heeft diepe indruk gemaakt op de toeschouwers in het Wanda Metropolitano, vertelt Leveridge. "Er is veel respect voor Feyenoord. Veel Atlético-fans dachten dat ze met Feyenoord de best mogelijke loting hadden, maar dat veranderde snel na de wedstrijd in het Metropolitano. Het zegt veel dat een groot deel van de Atlético-aanhang de overwinning op Feyenoord als de beste prestatie van het seizoen ziet."

"Ik denk dat men oprecht verbaasd was door hoe goed Feyenoord speelde in Madrid. Ze hadden een veel makkelijkere wedstrijd verwacht, dus wat dat betreft waren ze erg onder de indruk van zijn werk", vertelt de sportjournalist over het toenemende respect in Spanje voor trainer Arne Slot.

De twee gezichten van Atlético
De journalist verwacht dat Atlético wederom een zware wedstrijd tegemoet gaat in Rotterdam. Volgens hem kennen de Spanjaarden 'twee gezichten' in de Champions League. "Thuis ogen ze vol vertrouwen en scoren ze gemakkelijk", doelt Leveridge op de duels met Feyenoord (3-2) en Celtic (6-0). "Maar in uitwedstrijden hebben ze gelijk gespeeld tegen Lazio (1-1) en Celtic (2-2). Nadat ze Atlético eerder al zwaar op de proef hebben gesteld, zal Feyenoord hopen dat het thuisvoordeel ze naar een resultaat helpt."

De expert wijst daarbij op de achilleshiel van de Spanjaarden. "Een van Atlético's grootste wapens is ook een van hun zwakste punten. De vleugelverdedigers zijn cruciaal in het aanvalsspel van de ploeg, maar willen verdedigend nog weleens een steekje laten vallen", analyseert hij. "Bovendien ontbreekt het op de linkerflank met Samuel Lino en Rodrigo Riquelme aan Champions League-ervaring en presteert Nahuel Molina op rechts behoorlijk inconsistent dit seizoen. Daarnaast missen de centrale verdedigers van Atlético snelheid, dus de pijlsnelle counters van Feyenoord kunnen daar voor problemen zorgen."

Op de vraag wie van de Feyenoord-selectie de grootste bedreiging vormt voor Atlético, antwoordt de sportjournalist stellig. "Santiago Gimenez. Als Mexicaans international is hij in Spanje de bekendste speler van Feyenoord. Bovendien is hij een aantal keer gelinkt aan een transfer naar La Liga. Zijn schorsing voor de wedstrijd in Madrid werd gezien als een gelukje voor Atlético. Ze weten dat hij ze deze keer op de proef zal stellen."

De keuzes van Simeone
Leveridge ziet trainer Diego Simeone dit seizoen een evolutie van het 5-3-2-systeem doorvoert bij zijn ploeg. "Het is dynamisch, snel en leunt erg op de aanvallende kwaliteiten in het team en de vrije rol van Antoine Griezmann." Volgens Leveridge een enorm contrast met het verdedigende Atlético van bijvoorbeeld het seizoen 2013/14. "Toen was het team vooral gebouwd rondom een defensieve discipline. Nu zijn ze een van de meest scorende teams in Europa." Ter illustratie: in de Spaanse competitie heeft Atlético dertig keer gescoord in dertien wedstrijden, in de Champions League twaalf keer in vier duels. 

Leveridge verwacht dat doelman Jan Oblak in de Kuip het defensieve trio José Maria Gimenez, Axel Witsel en Mario Hermoso voor zich krijgt, met Samuel Lino en Nahuel Molina als vleugelverdedigers. "Rodrigo de Paul, Koke en Pablo Barrios vormen zeer waarschijnlijk het middenveld." Ook het aanvalspartners Antoine Griezmann en Alvaro Morata, die Feyenoord in Madrid pijn deden met drie doelpunten, gaan in de Kuip aan de aftrap verschijnen, voorspelt hij. "Marcos Lorrente zou eventueel in plaats van Barrios kunnen spelen. Reinildo en Memphis Depay zijn wel op de weg terug van hun blessures, maar het is onwaarschijnlijk dat zij zullen starten." Depay maakte zaterdag, na weken afwezigheid, met een korte invalbeurt zijn rentree in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Mallorca (1-0). 

"Memphis heeft veel last gehad van blessures sinds hij bij Atlético is gekomen en heeft meer wedstrijden gemist dan dat hij heeft gespeeld", constateert de sportjournalist met betrekking tot de Nederlandse aanvaller. "Toen hij wel speelde, was hij excellent. Maar dit seizoen hebben we nog weinig van hem gezien. Naar verwachting sluit hij aan voor het duel met Feyenoord. Maar Morata, Griezmann en Correa zijn allemaal in vorm en staan hoger in de pikorde."

Aard van het beestje
In augustus 2021 was Atlético, ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, al eens te gast in de Kuip. Tijdens die 'vriendschappelijke' wedstrijd greep Yannick Carrasco na een woordenwisseling Orkun Kökcü bij zijn keel. Wat volgde was een verhit opstootje aan de rand van het veld. Simeone gaf de met rood weggestuurde Carrasco, tot groot vermaak van het aanwezige Legioen, een veeg uit de pan. Feyenoord won de oefenwedstrijd uiteindelijk met 2-1.

"Een beetje spanning en rivaliteit van die wedstrijd is er nog wel, maar Carrasco heeft het incident achter zich gelaten", aldus Leveridge. "Ik denk dat het de aard van beide teams weerspiegelt. Dat ze uitdagingen niet uit de weg gaan en zowel fysiek als aan de bal willen domineren. Dat zal in de wedstrijd van dinsdag niet anders zijn. Daar ben ik zeker van."