Ajax overleeft bezoek aan NEC

Pover Ajax overleeft bezoek aan NEC in schaduw van PSV en Feyenoord

3 december 2023 om 16:25
Laatste update: 3 december 2023 om 16:27

In de schaduw van de Eredivisie-topper tussen PSV en Feyenoord heeft Ajax zondagmiddag drie punten toegevoegd aan het seizoenstotaal. In Nijmegen werd NEC met 1-2 verslagen door goals van Kristian Hlynsson en Carlos Forbs. Het is de eerste Amsterdamse uitzege dit seizoen.

Ajax-trainer John van 't Schip voerde drie dagen na de meeslepende Europa League-nederlaag tegen Olympique Marseille twee wijzigingen door: Ar'Jany Martha en Kristian Hlynsson keerden terug in de basis en dat ging ten koste van Borna Sosa en Carlos Forbs. Bij NEC stonden met Jasper Cillessen, Lasse Schöne, Youri Baas en Philippe Sandler en Sontje Hansen veel spelers met een Ajax-verleden aan de aftrap.

De eerste helft in het Goffertstadion was niet bepaald om over naar huis te schrijven. Ajax kon geen vuist maken, terwijl NEC niet van plan was om over zich heen te laten lopen. Het leverde een moeizaam schouwspel op, waarin alleen Brian Brobbey, Steven Bergwijn en Steven Berghuis wat mogelijkheden kregen. Cillessen was echter op zijn post.

In de tweede helft lukte er iets meer bij Ajax, al hield het niet over. Eén geslaagde actie leverde prompt een doelpunt op. Brobbey ontworstelde zich aan Bram Nuytinck door zijn lichaam goed te gebruiken, trok de bal voor en vond Hlynsson, die alleen zijn voet ertegenaan hoefde te zetten: 0-1. De van een blessure herstelde Josip Sutalo was kort daarvoor ingevallen voor Anton Gaaei.

NEC gaf de hoop niet op, maar het ontbrak aan aanvallende stootkracht om keeper Diant Ramaj echt in verlegenheid te brengen. Het pleit leek helemaal beslecht toen invaller Carlos Forbs er op aangeven van Berghuis 0-2 van maakte. Toch was het toen nog niet gedaan: Elayis Tavsan strafte slecht verdedigen van Martha af en maakte er nog ee spannende slotfase van. De gelijkmaker viel echter niet meer.

Door de zege maakt Ajax een sprong op de ranglijst. De Amsterdammers begonnen aan de uitwedstrijd als de nummer elf van de Eredivisie en staan nu achtste. NEC blijft steken op de vijftiende plek.