Vriends bespreekt Gimenez en De Jong

De Jong ontvangt lof van directe tegenstander: 'Bij hem kom je daar niet mee weg'

3 december 2023 om 23:59

Bart Vriends heeft de topper tussen Feyenoord en PSV (1-2) aandachtig aanschouwd. Volgens de Spartaan is PSV'er Luuk de Jong vervelender om tegen te spelen dan Feyenoorder Santiago Gimenez

De verdediger van Sparta was zondagavond te gast bij Studio Voetbal en deelde daar zijn mening over Gimenez en De Jong. "Ze ontlopen elkaar niet gek veel", begint Vriends zijn betoog. "Ik vind Luuk de Jong vervelender om tegen te spelen. Simpelweg vanwege zijn kopkracht. Dat is van zo'n hoog niveau dat je steeds bij de les moet zijn. Ook omdat De Jong steeds in je rug gaat lopen. Dan vallen die hoge ballen in jouw blinde hoek, dan ben je bijna al geklopt."

Hoe De Jong af te stoppen is? "Je moet simpelweg mega geconcentreerd zijn. Bij iedere voorzet die gegeven wordt, waar dan ook in de Eredivisie, moet je alert zijn waar je spits is", zegt Vriends. "Maar bij Luuk de Jong zou ik nog drie keer kijken, zeg maar." De spits van PSV scoorde en gaf een assist in het uitduel met Sparta (0-4), waarin Vriends tegenover De Jong stond.

"Je moet hem gewoon geen ruimte proberen te geven. En heel goed afstemmen met de andere centrale verdediger, dat je niet in een soort twijfelmoment komt waarbij je hem over moet nemen. Bij veel spitsen kun je nog wel ergens mee wegkomen. Dat je denkt: als ik hier sta kan ik die bal nog net verlengen. Maar bij hem kom je daar niet mee weg", besluit de verdediger van Sparta. 

Ook Vangelis Pavlidis staat er goed op bij Vriends. "Pavlidis en Gimenez vind ik wel enigszins vergelijkbaar, maar Pavlidis heeft als extra smaak dat hij een individuele actie heeft. En die is denk ik ook meer tweebenig."