Smit en Jonk namen 'enorme risico's' met Volendam

Verbazing om koers Smit en Jonk bij Volendam: 'Enorme risico's'

5 december om 07:14

FC Volendam nam onder leiding van voorzitter Jan Smit en Team Jonk grote financiële risico's. Dat concludeert Job Gulikers, onderzoeker van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

De raad van commissarissen besloot Smit uit zijn functie te zetten vanwege de financiële situatie. Zo leed de club het afgelopen seizoen een verlies van drie miljoen euro. "En dat op een begroting van elf miljoen euro. Dat is een fors verlies", zegt Gulikers, die zich verdiept in de geldkant van het voetbal, tegen de NOS.

De zanger, samen met Wim Jonk en diens geestverwanten, verweerde zich door op de aanstaande transferinkomsten te wijzen. "Het is risky business om te gokken op transferinkomsten", oordeelt Gulikers. "Ik vraag mij echt af waarom de club zoveel risico's neemt. Oké, het kan een business-strategie zijn. Je ziet ook dat andere clubs hun resultaten proberen op te poetsen met transfers, maar daar is de situatie vaak heel anders." Zo zijn andere clubs in staat verliezen op te vangen met hun eigen vermogen of beschikken ze over geldschieters, zoals Marcel Boekhoorn bij NEC en Frans van Seumeren bij FC Utrecht.

Volendam had op zijn beurt nauwelijks eigen vermogen toen het besloot zeer scherp aan de wind te gaan varen. Gulikers wijst er daarnaast op dat de Noord-Hollanders een klein stadion, weinig sponsorinkomsten en een kleine fanschare hebben. "Zorg dat het fundament goed is voordat je een huis gaat bouwen. Nu worden er enorme risico's genomen."

Zijn conclusies baseert hij niet op één jaarverslag. "Ik zeg altijd tegen mijn studenten: één is geen. We zien dat Volendam in vier van de afgelopen vijf seizoenen verlies heeft geleden, maar de verliezen kwamen niet in de buurt van afgelopen seizoen." Toch is een faillissement door de aanstaande transferinkomsten niet aan de orde. "Als alles meezit, wordt het negatieve eigen vermogen zo goed als weggepoetst. Het huidige beleid is alleen geen gezonde basis voor de lange termijn."

Bekijk de nieuwste #DoneDeal, met Melvin Platje over de chaos in Volendam, transfertargets van PSV, géén Hakim Ziyech bij Ajax en leven als een god in Indonesië hieronder, of luister de podcast via Spotify!