Kroes wekt wrevel binnen Ajax: 'Kwaad gesproken'

'Bij Ajax wordt in bepaalde geledingen kwaad gesproken over Kroes'

5 december om 09:05

Binnen Ajax is niet iedereen even blij met de harde uithaal van Alex Kroes naar Sven Mislintat. Dat vermoedt Menno de Galan, schrijver van 'Ajax in crisis'. De toekomstig algemeen directeur noemde de alweer vertrokken directeur voetbalzaken een 'meesteroplichter' en 'charmante zwendelaar'.

Kroes deed die uitspraken in het boek van De Galan. "Binnen Ajax wordt er binnen bepaalde geledingen kwaad gesproken over de manier waarop hij zich heeft uitgelaten, volgens mij", reageert die laatste in gesprek met Ajax Showtime. De schrijver prijst juist de openheid van de bestuurder. "Hij heeft niks te verbergen en heeft tegelijk een soort directheid, die we niet gewend zijn van bestuurders."

Na de gesprekken met Kroes heeft De Galan een goed gevoel over de nieuwe algemeen directeur van Ajax. "Een gevoel van opluchting vooral. Het is iemand die verantwoording neemt voor zijn citaten en zich niet schaamt voor zijn optreden. Ik kan daar niets negatiefs in zien." Volgens De Galan is Kroes bovendien een 'man van de vereniging'. "Daarom ben ik zo benieuwd naar hem als algemeen directeur. Enerzijds omdat hij het vak van bestuurder beheerst en anderzijds omdat hij een echte Ajacied is."

Kroes wacht een grote uitdaging in Amsterdam. De Galan denkt dat hij de nodige veranderingen zal doorvoeren. "Mijn gevoel zegt wel dat hij een daadkrachtig bestuurder zal zijn en dat hij na verloop van tijd, niet meteen, zal denken: hier moet wat gebeuren en moet ik ingrijpen. Maar hij heeft zelf nog nergens gezegd wat hij gaat doen. Ook niet tegen mij. Het enige wat hij wel heeft gezegd, en daarin ben ik het met hem eens, is dat de afgelopen twee transferzomers tot de slechtste van de clubgeschiedenis behoren. Dat is geen brevet van vermogen of compliment aan diegenen die daarvoor verantwoordelijk waren."