Ruud Gullit kritisch op gouden generatie Ajax

'Alle spelers van Ajax die Real Madrid versloegen zijn mislukt in het buitenland'

5 december 2023 om 11:50

Ruud Gullit vindt dat alle Ajax-spelers die Real Madrid over de knie legde in het successeizoen 2018/19, zijn mislukt bij hun nieuwe clubs. In dat elftal liepen spelers rond als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech. 

Marco van Basten stelt maandagavond bij Rondo dat talentvolle spelers in het kader van hun ontwikkelin het beste heel veel wedstrijden kunnen spelen bij een Nederlandse (top)club, alvorens ze de stap naar het buitenland maken. "Daar kunnen ze vertrouwen op doen en beter worden. Vervolgens ga je dan kijken naar een nog grotere uitdaging."

Vervolgens grijp Gullit in. "Ik ga jou wat zeggen. Alle spelers van Ajax die Real Madrid versloegen in de Champions League (1-4 in Madrid, red.) zijn nergens geslaagd in het buitenland. Er is dus geen zekerheid. Al die spelers zijn allemaal mislukt, allemaal. En het waren bij Ajax echt allemaal toppers", is de voormalig topvoetballer stellig. 

Na de zeer succesvolle Champions League-campagne konden meerdere Ajax-spelers rekenen op een transfer. De Jong vertrok naar Barcelona, waar hij inmiddels een dragende kracht is. Matthijs de Ligt streek uiteindelijk via Juventus neer bij Bayern München, terwijl André Onana dit jaar nog de CL-finale behaalde met Internazionale. Minder succes was er bijvoorbeeld voor Donny van de Beek, die op een zijspoor is beland bij Manchester United.