Zeer opvallend scenario mogelijk: Engeland kan bondje sluiten tegen Leeuwinnen

Zeer opvallend scenario mogelijk bij Leeuwinnen: Engeland kan bondje sluiten

5 december 2023 om 17:55
Laatste update: 5 december 2023 om 17:59

Het is niet helemaal ondenkbaar dat zich een zeer merkwaardig scenario af gaat spelen in de Nations League-poule van de Oranje Leeuwinnen. De ploeg van Andries Jonker kan een grote stap zetten richting de Olympische Spelen in 2024, maar in theorie kunnen Engeland en Schotland daar samen een stokje voor steken.

In de Nations League spelen de Leeuwinnen dinsdag hun laatste groepswedstrijd, tegen België. De Nederlandse dames moeten eerste worden in de poule, om door te gaan naar de finaleronde van de Nations League en in de buurt te komen van een Olympisch ticket. De Leeuwinnen gaan nu aan kop in hun Nations League-groep, maar nummer twee Engeland heeft alleen een minder doelsaldo. En dat is nu net het probleem.

Een overwinning in de laatste groepswedstrijd is dus niet altijd genoeg voor Nederland. Als de Engelsen ook winnen en veel vaker scoren, gaan zij naar de laatste Nations League-ronde. De Engelsen spelen in hun laatste pouleduel tegen Schotland, dat al uitgeschakeld is. De Schotse speelsters hebben er echter baat bij dat Engeland zich plaatst voor de Olympische Spelen: mocht dat lukken, dan plaatst Groot-Brittannië zich als geheel voor de Olympische Spelen. Dat zou dus betekenen dat speelsters uit Schotland op die manier ook actief kunnen zijn op dat toernooi.

Samengevat, kunnen de Schotse speelsters kans maken op een oproep voor de Olympische Spelen, door met hun eigen land dik te verliezen van Engeland. Dat zou dan ten koste gaan van de Oranje Leeuwinnen, die eerst überhaupt moeten gaan winnen. Sarina Wiegman stelde al dat haar ploeg geen bondje zal sluiten met Schotland, terwijl vanuit het Schotse kamp ook geluiden klinken dat ze volle bak zullen gaan tegen de Engelsen. Desondanks kan het hierboven genoemde mogelijke scenario zeker als opmerkelijk bestempeld worden.