Keihard statement in Griekenland: scheidsrechters boycotten competitie

Griekse scheidsrechters kondigen keiharde maatregel af en boycotten competitie

6 december om 06:50

Scheidsrechters in de Griekse Super League hebben een keihard statement gemaakt naar aanleiding van aanhoudende bedreigingen. De arbiters boycotten komend weekend alle wedstrijden wegens 'gevaarlijke werkomstandigheden'.

Het Griekse voetbal wordt al tijden ontsierd door supportersproblematiek, vermeende corruptie en matchfixing. Het heeft er al toe geleid dat voetbal minder populair wordt en dat er steeds minder toeschouwers op de tribunes zitten. Scheidsrechters in Griekenland zijn geregeld het doelwit bij supportersgroepen. Geregeld wordt een leidsman thuis opgezocht en wordt zijn auto in brand gestoken.

Vorige maand werd de winkel van arbiter Andreas Gamaris zelfs gebombardeerd. Een andere scheidsrechter, Tasos Papapetrou, kreeg het afgelopen weekend nog doodsbedreigingen. Door de vele incidenten kwamen de scheidsrechters bijeen en zijn er maatregelen getroffen. 'De afgelopen jaren zijn Griekse scheidsrechters een permanent doelwit, een boksbal en de zondebok geweest', laten zij in een brief aan de scheidsrechterscommissie in Griekenland weten.

'Veel zaken blijven onbestraft. Van pesten, bedreigingen tot verbale en fysieke aanvallen... Het zijn slechts enkele van de problemen die het voetbal hier giftig maken', gaat de brief verder. 'Als gevolg hiervan hebben de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters van de Super League besloten om vanaf de veertiende speelronde geen enkele wedstrijd te leiden, tot de omstandigheden geschikt zijn voor onze eigen veiligheid.'

'Met deze actie proberen we onszelf en onze families te beschermen', wordt de brief afgesloten. De scheidsrechters hopen op een bezoek bij minister-president Kyriakos Mitsotakis om het probleem te bespreken. De veertiende speelronde in Griekenland is komend weekend. De bond wilde niet reageren op het statement van de arbiters.