Nieuwe EK-bal moet arbitrage gaan helpen

EK-bal gaat VAR helpen op EK: UEFA doet beroep op kunstmatige intelligentie

6 december om 10:33
Laatste update: 6 december om 12:45

De bal die gebruikt gaat worden op het EK 2024 in Duitsland, beschikt over nieuwe technologie die de VAR moet gaan helpen. Volgens de UEFA moet de bal helpen om sneller tot een beslissing te kunnen komen.

Tegenover de BBC heeft de UEFA nu duidelijk uitgelegd hoe de Fussballiebe, zoals de bal van het EK heet, de arbitrage zou helpen. De bal zit vol technologische snufjes. Zo kan er bijvoorbeeld worden bepaald wanneer een balcontact heeft plaatsgevonden. Via camerabeelden kan de VAR dan vaststellen of er sprake is van hands. 

Wedden

Meer odds
  • logo

    Zwitserland

  • logo

    Duitsland

"Door data over de positie van spelers te combineren met kunstmatige intelligentie (AI), draagt de innovatie bij aan de semi-automatische buitenspeltechnologie van de UEFA. Dat is cruciaal om de besluitvorming tijdens wedstrijden te versnellen", laat het voetbalorgaan weten aan de BBC.

"De technologie kan VAR-officials ook helpen om elk balcontact te identificeren, zodat het minder tijd kost om handsballen en penaltysituaties op te lossen." De rol van de VAR is regelmatig een punt van discussie, vooral in de Premier League. Het gaat dan niet alleen om de tijdsduur van de beoordelingen, maar ook om fouten die zijn gemaakt vanwege menselijke beslissingen.

Beluister de nieuwste #DoneDeal, met Melvin Platje over de chaos in Volendam, transfertargets van PSV, de comeback van Ihattaren en leven als een god in Indonesië hieronder, of kijk de video op Youtube!