NEC weet AZ-storm van vijf minuten te overleven: Nijmegenaren winnen in restant

06-12-2023 19:05 Laatste update: 19:14
64

NEC heeft zijn voorsprong vast weten te houden tegen AZ. Het treffen tussen de twee teams werd woensdag in de negentigste minuut hervat, nadat de wedstrijd anderhalve maand eerder bij een 1-2 stand werd gestaakt. Dat kwam doordat Bas Dost toen in elkaar zakte. In het restant van de wedstrijd is er dus niet meer gescoord.

Eind oktober stonden AZ en NEC voor het eerst tegenover elkaar. De Nijmegenaren kwamen toen in de eerste helft op een 0-2 voorsprong, door een prachtige goal van Dost en een treffer van Magnus Mattsson. In de tweede helft deed Vangelis Pavlidis wat terug voor de Alkmaarders, maar toch was NEC dicht bij de overwinning. In de negentigste minuut werd de wedstrijd echter gestaakt: Dost zakte in elkaar, waardoor de teams niet verder wilden spelen. Later bleek de spits last te hebben van een ontstoken hartspier. Het is nog altijd onduidelijk of en wanneer hij terugkeert bij NEC.

Anderhalve maand na de staking werd het duel tussen AZ en NEC dus uitgespeeld. Beide ploegen voerden een aantal noodgedwongen wijzigingen door: zo werd Dost bij NEC vervangen door verdediger Philippe Sandler en was Lasse Schöne afwezig, terwijl AZ Tiago Dantas en Mexx Meerdink in de ploeg kon brengen door de afwezigheid van Riechedly Bazoer en Denso Kasius.

De wedstrijd begon met een scheidsrechtersbal, die daarna werd opgepakt door Jasper Cillessen. De goalie won daarmee meteen tijd voor NEC. In de paar minuten die volgden, wist AZ de zestien van de bezoekers nog een aantal keer binnen te dringen. Dat leverde één minuut voor het einde van de wedstrijd zelfs een aantal kansen op, maar die werden niet verzilverd door AZ. Zo bleef het 1-2.

NEC mag deze drie punten nu dus definitief bij gaan schrijven. Daardoor klimt de ploeg van Rogier Meijer van de zestiende naar de twaalfde positie op de ranglijst. AZ had bij een overwinning de tweede plek over kunnen nemen van Feyenoord, maar blijft nu steken op de derde positie.