Slim Ajax houdt tien minuten stand in Waalwijk en neemt drie punten mee naar huis

6 december 2023 om 20:09
Laatste update: 6 december 2023 om 21:33

Ajax is in het restant van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk op de been gebleven. In het Mandemakers Stadion werd er nog een kleine tien minuten gevoetbald, na de staking van twee maanden geleden. De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker, maar Ajax wist de 2-3 overwinning over de streep te trekken.

Twee maanden geleden stonden RKC en Ajax al tegenover elkaar in Waalwijk. De Amsterdammers kwamen toen na een half uur spelen op voorsprong, na een knappe goal van Brian Brobbey. Michiel Kramer, Steven Bergwijn, Yassin Oukili en Steven Berghuis kwamen ook tot scoren, waardoor er na 84 minuten een 2-3 stand op het scorebord stond. In die minuut werd de wedstrijd echter ook gestaakt. Brian Brobbey en Etienne Vaessen kwamen namelijk in botsing, waarna laatstgenoemde buiten bewustzijn raakte.

De schrik zat er daardoor goed in in Waalwijk. Later bleek dat Vaessen het naar omstandigheden goed maakte, terwijl hij nu inmiddels weer helemaal de oude is. De goalie stond dan ook gewoon weer onder de lat bij het restant van RKC - Ajax.

De bezoekers voerden drie noodgedwongen wijzigingen door, ten opzichte van het moment van staking: door blessures van Jay Gorter, Silvano Vos en Amourricho van Axel Dongen, begon Ajax met Diant Ramaj, Benjamin Tahirovic en Kristian Hlynsson. Ook zat er bij Ajax een andere trainer op de bank, dan twee maanden geleden: Maurice Steijn heeft in die periode plaatsgemaakt voor John van 't Schip.

Direct na de hervatting zocht RKC opportunistisch de aanval, terwijl Ajax tegen moest houden en loerde op de counter. De Amsterdammers probeerden waar mogelijk ook wat tijd te winnen, bijvoorbeeld door ballen weg te schieten na overtredingen. Uiteindelijk kreeg Filip Stevanović nog een goede kans: in de negentigste minuut kopte hij de bal maar net over namens RKC. Daarna speelde Ajax de wedstrijd slim in de hoek uit. Zo eindigde het duel in 2-3.

Ajax gaat daardoor met drie punten terug naar Amsterdam. Daardoor klimt de recordkampioen van de achtste naar de zesde plek op de ranglijst. RKC zakt door de nederlaag af naar de veertiende plek, terwijl het evenveel punten heeft als nummer zestien Almere City en nummer veertien FC Utrecht.