Dijkhuizen slaagde niet bij Brentford

Stap naar Engeland mislukte: 'Moest ineens leiding geven aan staf van twintig man'

7 december om 14:58
Laatste update: 7 december om 18:45

Marinus Dijkhuizen heeft veel geleerd in zijn trainersloopbaan, onder andere van zijn mislukte avontuur bij Brentford. Voor de groep van Excelsior, met wie de trainer de tiende plek in de Eredivisie bezet, probeert hij de geleerde lessen in de praktijk te brengen. 

De trainer kreeg 'een paar tikjes' door zijn ontslag bij Brentford, Cambuur en NAC. "Dat laat je ook niet koud", vertelt de trainer van Excelsior in gesprek met Voetbal International. Tevens geeft hij aan dat hij nooit naar Brentford had moeten gaan, en dat de Engelse club ook nooit voor hem had moeten kiezen. "Maar als een trainer als ik die kans krijgt, dan ga je. Dat neemt niemand je kwalijk. Moest ik daar ineens leiding geven aan twintig man staf, daar was ik toen helemaal niet klaar voor."

Dijkhuizen heeft zich naar eigen zeggen aangepast aan de 'moderne tijd'. "Ik ben meer manager, heb meer overview. Die jonge gasten om me heen beter maken, is mooi." Volgens de trainer past het opbouwen van een relatie met je staf en hun meer aandacht schenken goed bij de huidige tijd. "Door er niet zo kort op te zitten, krijg je meer tijd voor een opmerking hier en daar. Ik ben veel positiever geworden."

Vroeger wilde Dijkhuizen alles zelf doen, maar dat kan nu niet meer, meent hij. "De tijd is veranderd. Ik merk nu waar ik vroeger te kort in ben geschoten. Meer communiceren is de basis." De dynamiek in de voetballerij is wel veranderd, merkt de 51-jarige coach. "Het is moeilijker geworden. Supporters die de bus opwachten. Dat heeft ook wel wat, qua betrokkenheid. Maar het verhardt wel."

Overigens blijft de oefenmeester van Excelsior weg van sociale media. "Als ik hoor wat daar geroepen wordt, dan maakt dat het wel minder leuk. Ik ben bang dat we dat niet meer kunnen veranderen. Sommige clubs luisteren soms noodgedwongen naar hun supporters. Zie daar maar eens van weg te komen."