Deze aankopen mag Ajax nog verkopen in januari

Restricties Ajax: deze Mislintat-aankopen kunnen verkocht worden

8 december om 12:30
Laatste update: 8 december om 17:26

Veel van de zomeraankopen van Ajax komen niet uit de verf in de Johan Cruijff Arena. Hoewel het wat vroeg is voor het stempel miskoop, is het niet uitgesloten dat enkele aanwinsten snel verkocht worden. Maar mogen de Ajax-aankopen dit seizoen nog wel voor een andere club spelen? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Ajax wil in januari op zoek naar een ervaren controleur, denkt aan een rechtsbuiten en houdt zijn ogen open voor een buitenkansje, zo schreven media als De Telegraaf en Voetbal International. Nu de Amsterdammers voor het tweede jaar op rij naast de Champions League dreigen te grijpen, is de financiële situatie echter niet rooskleurig. De verkoop van spelers kan het budget vergroten, maar niet alle aankopen kunnen in januari even makkelijk weer verkocht worden.

De regels van de FIFA
De FIFA hanteert een belangrijke regel. Spelers mogen in één seizoen bij maximaal drie clubs onder contract staan, maar zij mogen in deze periode voor slechts twee clubs officiële wedstrijden spelen. Daar zit hem de crux voor Ajax, dat onder leiding van de inmiddels vertrokken directeur voetbalzaken Sven Mislintat in veel gevallen pas laat toesloeg op de transfermarkt. 

Er zijn wel een paar uitzonderingen die voor Ajax van belang zijn: een speler mag nog wél voor een derde club uitkomen als één van de competities niet gelijk loopt aan de anderen. Een transfer naar een ander continent behoort eveneens nog tot de mogelijkheden. Daarnaast kan een speler wel verhuurd of verkocht worden aan zijn vorige werkgever.

Welke spelers kan Ajax sowieso verkopen?
Branco van den Boomen, Benjamin Tahirovic, Carlos Forbs, Chuba Akpom en Diant Ramaj kwamen dit seizoen niet voor hun oude club in actie. Zij zouden daardoor zonder restricties een transfer kunnen maken in januari. Voor Akpom zou zelfs al interesse uit zijn thuisland zijn, maar de Engelsman toont de laatste weken zijn waarde als supersub. Of Ajax aan een vertrek wil meewerken, is daarom afwachten.

Welke Ajax-aankopen mogen niet meer voor een andere club spelen?
Voor de andere zeven aankopen van Ajax geldt dat zij dit seizoen wél minuten maakten voor hun vorige club. Voor Jakov Medic, Anton Gaaei, Borna Sosa, Gaston Ávila, Georges Mikautadze en Josip Sutalo is een winterse transfer naar een andere Europese club daarmee een lastig verhaal.

Als Ajax van hen af wil in januari, zal het vooral moeten hopen dat bijvoorbeeld een Saudische club de buidel trekt. Of dat FC Metz en VfB Stuttgart miljoenen over hebben voor een terugkeer van respectievelijk Mikautadze en Sosa.

De uitzondering: Sivert Mannsverk
De laatste uitzondering werd ook al genoemd: als één van de competities niet gelijk loopt, dan is een transfer naar een derde club in één seizoen nog wel toegestaan. Die regel gaat op voor Sivert Mannsverk. De controleur, die herstelt van een blessure, speelde voor zijn komst naar Ajax nog voor Molde FK, maar de Noorse Eliteserien begint in april en eindigt in december. De Amsterdammers kunnen ook hem verkopen in januari.

Beluister de nieuwste #DoneDeal, met Melvin Platje over de chaos in Volendam, transfertargets van PSV, de comeback van Ihattaren en leven als een god in Indonesië hieronder, of kijk de video op Youtube!