Jonk over Volendam: 'Net als bij Ajax dan in conflict'

Jonk vindt AD-analyse 'bijzonder': "Net als bij Ajax komen wij dan in conflict"

9 december om 08:48

Dat Team Jonk na Ajax ook bij FC Volendam in een conflict verzeild raakte, kan niet los worden gezien van het feit dat die clubs een soort bv in huis haalden. Dat beeld schetst het Algemeen Dagblad in een uitgebreide analyse.

"Eén ding weet ik zeker", verzuchtte rvc-voorzitter Jaap Veerman. "Een heel team binnen deze club, een Jonk BV, dat gaan we nóóit meer doen." Naast Jonk streken directeur ontwikkeling Ruben Jongkind, technisch directeur Jasper van Leeuwen, Michel Hordijk (individueel trainer), Freek de Boer (head of performance) de latere hoofdtrainer Matthias Kohler, Patrick Oudejans (talentontwikkeling) en Rick Menick (fysiotherapeut) neer in het vissersdorp.

Volgens het AD werden de eerste haarscheurtjes zichtbaar rond de transfer van Micky van de Ven naar VfL Wolfsburg. Het kamp van de verdediger vond dat Volendam te hoog in de boom zat, mede doordat Team Jonk zelf zou profiteren van een transfer. De situatie was iets genuanceerder, maar Team Jonk had wel recht op prestatiebonussen, bij zowel sportief succes als bij bijvoorbeeld gunstige transferresultaten. Ook Carel Eiting spande een arbitragezaak aan, waardoor zijn goede relatie met Jonk en Jongkind volledig ontspoorde. Met Henk Veerman en Daryl van Mieghem vertrokken nog twee spelers met slaande deuren.

Het AD ziet en patroon en vindt de reactie van Joey Veerman wat dat betreft ook veelzeggend. "Door wat er daar allemaal gebeurt, heb ik er weinig gevoel meer bij, eerlijk gezegd", zei de PSV-spelmaker over zijn oude liefde. 'Veerman noemde de naam van Jonk niet, maar insiders wisten exact waar hij op doelde: de weerstand tegen Team Jonk groeide in allerlei geledingen binnen en rondom de dorpsclub. Zoals er eerder bij Ajax een hevige kampenstrijd was ontstaan, zo gebeurde dat in Volendam ondertussen ook, de knappe handhaving in de eredivisie in het voorjaar van 2023 ten spijt', aldus de krant.

'Ook stafleden zoals huidig Feyenoord-assistent Sipke Hulshoff, Volendammer en beloftentainer Johan Plat en voormalig stagiair Dick Schreuder voelden zich niet op hun plek binnen de Team Jonk-constellatie - en vertrokken', gaat het AD verder. 'Steeds lagen daar niet zozeer voetbalinhoudelijke discussies aan ten grondslag: de kwaliteiten van Wim Jonk werden in dat opzicht amper betwist. Veel meer waren de diverse conflicten en ruzietjes persoonlijk en politiek van aard.' De vraag rees of het nog wel FC Volendam was of een soort FC Team Jonk. 'Vrijwilligers, kopstukken en dagelijks personeel dat niet direct deel uitmaakte van het Jonk-collectief, voelde zich nog amper gehoord.'

'Een waar machtsspel voltrok zich', luidt het oordeel. De raad van commissarissen greep uiteindelijk in en stuurde Jonk-aanhanger Jan Smit weg. Heel Team Jonk trok daarop zijn conclusies, waardoor FC Volendam werd onthoofd. 'Na jaren van conflicten én sportief succes is één ding glashelder: de dorpsclub moet helemaal opnieuw beginnen.'

Reactie Wim Jonk
Wim Jonk vindt de situatieschets in het AD 'bijzonder', laat hij weten in een reactie. "De beeldvorming is blijkbaar onweerstaanbaar voor mensen, maar Team Jonk is feitelijk en aantoonbaar geen 'bv in een club'. En ook niet 'ingehuurd door Volendam'. Het is een groep experts die als individuen werkzaam zijn voor Volendam."

De gelijkenissen met Ajax wuift hij weg. "Volendam zat in 2019 diep in de problemen en moest vanaf nul worden opgebouwd. Net als bij Ajax komen wij pas in conflict als er sprake is van destructieve, politieke spelletjes. Dan zijn wij principieel en gaan onze normen en waarden voor het baantje... Net als duurzaam teamwork is dat in de voetballerij misschien niet gebruikelijk, maar wij blijven graag dicht bij onszelf en voor ons is dat logisch", besluit Jonk.