Van Basten kraakt 'gekke' keuzes Bosz

Van Basten hekelt Bosz: 'Jammer en heel gek, slecht voor imago PSV in Europa'

12 december 2023 om 18:27
Laatste update: 12 december 2023 om 18:30

Marco van Basten is het op z'n zachtst gezegd niet eens met Peter Bosz, die zijn basiself overhoop heeft gehaald voor de Champions League-wedstrijd van PSV tegen Arsenal. 'Jammer, gek en zonde', noemt San Marco de keuzes van de succesvolle trainer.

In Eindhoven staat een winstpremie van 2,8 miljoen euro op het spel, maar zowel PSV als Arsenal - al zeker van respectievelijk plek twee en één in de Champions League-groep - staat dinsdagavond met veel nieuwe namen aan de aftrap. Van Basten begrijpt daar weinig van.

"Van Arsenal is het begrijpelijk, want die hebben een zware competitie en zijn al eerste in de poule. Die kunnen het zich permitteren, plus: ze hebben zo'n grote selectie. Dat wordt niet zo gek veel minder", aldus de voormalige topspits bij Ziggo Sport. "Maar PSV: ik ben bang dat ze op deze manier een deukje oplopen."

Van Basten legt uit: "Er zijn vijf of zes basisspelers niet bij. Dat vind ik jammer, want ik had ze graag willen zien op dit niveau, tegen een goede ploeg. Het is gek, want deze wedstrijden zijn belangrijk voor het leerproces. Ik zou nooit zoveel mensen wisselen. Het is ook zonde. Voor het imago van PSV in Europa is het ook slecht."

De opvallendste namen in de basiself van PSV zijn Mauro Júnior en Armando Obispo, die negen maanden geleden hun laatste serieuze wedstrijd speelden. "En nu tegen Arsenal, dat vind ik dus heel gek", aldus Van Basten. "PSV wil toch aanzien kweken, goed spelen tegen een grote club? Dan kun je niet de helft van je elftal passeren."

Als hij in de schoenen van Bosz had gestaan, zou Van Basten eerder een aantal spelers sparen in de Eredivisie-topper tegen AZ van aanstaande zondag. "Ja, in de Eredivisie staat PSV tien punten voor. Dat is een heel ander podium."