Brands over teloorgang Ajax: 'Gezegd dat ze Bayern van Nederland konden worden'

Brands over teloorgang Ajax: 'Gezegd dat ze Bayern van Nederland konden worden'

23-12-2023 08:55
172

PSV hinkt op twee gedachten nu niet alleen de kampioen, maar ook de nummer twee van de Eredivisie zich rechtstreeks plaatst voor de Champions League. Volgens Marcel Brands is daar intern bij de Eindhovenaren 'best wel discussie' over.

"Onze ambitie is kampioen worden, maar we begroten op plaats twee. Dus we hebben best wel discussie nu de tweede plaats ook recht geeft op Champions League. Moeten we die pot gaan hanteren of niet?", vertelt Brands aan Voetbal International. De algemeen directeur wil een situatie zoals in zijn eerste periode echter voorkomen. Destijds rekende PSV op Champions League-inkomsten, maar dat brak de club op toen kwalificatie een paar jaar uitbleef.

Wedden

Meer odds

"Door de onzekerheid over deelname is het voor Nederlandse topclubs moeilijk om de inkomsten te voorspellen. Daarom hebben we besloten om te gaan werken met driejarenbegrotingen", legt Brands uit. "De kans dat we het volgend jaar halen, is best groot, voor de twee jaar erna neem je dan één keer Champions League en één keer Europa League op. Dan kan het best zo zijn dat je in het Europa League-jaar een paar miljoen verlies maakt, maar dat compenseer je dan met de andere jaren."

Als extra vangnet hanteert Ajax sinds kort Champions League- en Europa League-salarissen. PSV doet dat niet. "Nee, wij werken met kwalificatiepremies. Op welke plek eindig je en welke Europese inkomsten levert dat op? Daarvan geven we een vast percentage aan de spelers. Op die manier kan je het ook ondervangen. Ik denk overigens dat Ajax ook een wat extremer salarishuis heeft dan wij."

Brands volgt de teloorgang van Ajax van een afstand. "Eerder heb ik weleens gezegd dat ze met goed beleid het Bayern München van Nederland zouden kunnen worden. Tot 2018 was het verschil qua begroting een miljoen of twintig. Met goed beleid was dat overbrugbaar. Maar op zeker moment werden de verschillen dermate groot dat daar iets verkeerd moest gaan om die voorsprong te verspelen."