To do-lijstje De Lang: ontevreden spelers en hoofdbrekens binnen Ajax

To do-lijstje De Lang: ontevreden spelers en hoofdbrekens binnen Ajax

14 januari - 08:00
84

Ajax zet in januari de eerste stappen richting de wederopbouw van de club. De Amsterdamse club wil voor maart, als Alex Kroes start als algemeen directeur, zoveel mogelijk reparatiewerkzaamheden verricht hebben. Wat staat er deze maand nog te gebeuren bij Ajax en welke dossiers moeten er nog afgehandeld worden? VoetbalPrimeur stelt het to do-lijstje van Kelvin de Lang op.

De Lang neemt op interim-basis de functie van technisch directeur op zich. In januari is de hoofdscout dan ook hoofdverantwoordelijk voor in- en uitgaande transfers. Het is niet het enige waar De Lang zich over moet buigen: een aantal grote beloften loopt binnen afzienbare tijd uit zijn contract.

Wedden

Meer odds

Afgeronde deals
Het verhaal is bekend: voormalig technisch directeur Sven Mislintat haalde twaalf nieuwe spelers, van wie het merendeel (nog) niet presteert in Amsterdam. Van de eerste, Georges Mikautadze, heeft de Amsterdamse club alweer afscheid genomen. De Georgiër keert op huurbasis terug naar zijn oude club FC Metz, dat een optie tot koop bedingt.

Aan de inkomende kant ook één afgeronde deal: Kian Fitz-Jim keert voortijdig terug van zijn huurperiode bij Excelsior. Dat Ajax hem terughaalt, heeft alles te maken met de lastige zoektocht naar een nieuwe middenvelder.

Ontevreden Ajacieden
Het is goed mogelijk dat Mikautadze niet de enige Ajax-speler is die in januari vertrekt. Gaston Ávila, die amper perspectief heeft in de hoofdstad, en doelman Gerónimo Rulli, zijn ontevreden over hun huidige rol en staan open voor een vertrek. Argentijnse media meldden onlangs dat Rulli er goed op staat bij zijn jeugdliefde Estudiantes, dat hoopt de keeper uit diens lijden te verlossen.

De Lang en Ajax zullen zich in januari ook nog bezighouden met de dossiers van Jakov Medic en Anass Salah-Eddine. De belangenbehartigers van het tweetal kwamen recent naar De Toekomst om met de clubleiding te praten over het perspectief van hun cliënten. De kans bestaat dat Ajax het duo voor februari heeft uitgezwaaid.

Hoofdbrekens voor de 'zes-positie'
Is Jordan Henderson de verlosser voor Ajax? De 33-jarige Engelsman wordt concreet in verband gebracht met een transfer naar de Eredivisie. Henderson wil weg uit Saudi-Arabië en aast richting het EK op speeltijd in Europa. De vraag rijst of de komst van Henderson haalbaar is, aangezien Ajax niet de enige club is die strijdt om de krabbel van de controleur. Henderson lijkt hard op weg naar Juventus.

Marten de Roon, Azor Matusiwa en Pierre-Emile Højbjerg: ze passeerden allen de revue en bleken allen te duur. Ajax heeft niet de financiële middelen om deze winter vele miljoenen uit te geven, maar de komst van een controlerende middenvelder heeft de prioriteit. De Lang draait in de zoektocht naar een nieuwe middenvelder ongetwijfeld overuren.

Bergwijn: cashen of behouden?
Er is veel te doen om de toekomst van Steven Bergwijn. Er is belangstelling uit de Premier League - West Ham United toont interesse - en naar verluidt hebben Saudische clubs Bergwijn ook nog altijd in het vizier. Ajax wil zijn captain bij voorkeur binnenboord houden, maar beseft ook dat het nu nog vele miljoenen euro's kan vangen voor de Oranje-international.

De Lang vertelde eerder in januari de belangstelling van West Ham 'alleen online' te hebben gelezen. "We willen hem houden, ook omdat hij in goede doen heel beslissend voor ons kan zijn. Hij is een speler met wie we door willen."

Hato-dossier verdient prioriteit
Ajax is er nog altijd niet in geslaagd het jeugdcontract van Jorrel Hato om te zetten in een profcontract. Door de bestuurlijke onrust is een contractverlenging voor de zeventienjarige verdediger op de plank komen te liggen. Met nog een verbintenis tot de zomer van 2025 komt er steeds meer druk te staan op een verlenging.

Hato blijft zelf rustig en weet dat hij zich nog voldoende kan ontwikkelen in Amsterdam. Toch zullen Ajax en De Lang de ontwikkelingen met samengeknepen billen volgen. Arsenal, Bayern München en Borussia Dortmund hebben 'het wonderkind', zoals Engelse media Hato noemen, in het vizier.

Rechtsbuiten
Naast de zoektocht naar een middenvelder houdt De Lang ook zijn ogen open voor een nieuwe rechtsbuiten. In het geruchtencircuit en op social media worden diverse namen aan Ajax gelinkt, vooralsnog hebben de Amsterdammers zich nergens officieel gemeld. In het ideaalscenario verwelkomt De Lang voor februari een nieuwe rechtervleugelaanvaller.

Mogelijk gooit Ajax nog een lijntje uit naar Hakim Ziyech. In Turkse media wordt gespeculeerd over een voortijdige exit bij Galatasaray. De spelmaker is nog eigendom van Chelsea, waardoor een rentree in Amsterdam allesbehalve een abc'tje is.

Contractwerk
De Lang houdt zich op contractueel vlak niet alleen bezig met Hato. Gesprekken met Gabriel Misehouy en Ar'Jany Martha, die beiden over een aflopend contract beschikken, lopen. De Lang hoopt op korte termijn met goed nieuws te komen over het tweetal. "We hebben een sportief plan en hopen dat spelers daar in mee willen."

Richting de zomer zal De Lang ook in gesprek gaan met Remko Pasveer, die komende zomer transfervrij is. Het ligt in de lijn der verwachting dat de wegen van Ajax en de veertigjarige doelman gaan scheiden. De contracten van Devyne Rensch en Steven Berghuis verdienen eveneens aandacht. Het tweetal ligt nog anderhalf jaar vast in Amsterdam.