Update: FC Volendam spant spoedarbitragezaak aan bij KNVB tegen Team Jonk

Update: FC Volendam spant spoedarbitragezaak aan bij KNVB tegen Team Jonk

29 januari - 17:35 Laatste update: 21:14
78

FC Volendam en Team Jonk staan nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. De nummer zeventien van de Eredivisie heeft een spoedarbitragezaak aangespannen tegen voormalig trainer Matthias Kohler en technisch manager betaald voetbal Wim Jonk, meldt De Telegraaf. Van hen wordt tienduizenden euro's geëist.

Volgens de krant wordt er op 7 februari 'vuurwerk' verwacht op de KNVB-campus. FC Volendam verwijt Team Jonk 'opzegging zonder inachtneming van de opzegtermijn' en wil daarom een schadevergoeding. De groep rond het clubicoon kondigde in een statement namelijk zijn vertrek uit het vissersdorp aan, nadat het bestuur onder leiding van Jan Smit door de raad van commissarissen de wacht was aangezegd. Inmiddels kwamen Jonk en consorten met een tegenvordering.

De Telegraaf blikt zaterdag terug op de gang van zaken die leidde tot de gebarsten bom. Zo zou uit documenten blijken dat de rvc in een periode van bijna een jaar meermaals kenbaar maakte bij het bestuur van Team Jonk af te willen. Jan Smit en zijn medebestuursleden gingen daar echter niet in mee. Daarop werd de Volendamse zanger zelf weggestuurd. 'Officieel wegens vermeend financieel wanbeleid, maar boze tongen beweren dat dit vooral gebeurde omdat het bestuur Team Jonk niet wilde ontslaan. Vervolgens werd rvc-voorzitter Veerman tot de nieuwe bestuursvoorzitter benoemd.'

Over dat financiële wanbeleid wordt al langer getwist. Het bestuur onder leiding van Smit en Team Jonk wezen steevast op aanstaande transferinkomsten, waardoor spoedig weer zwarte cijfers en een eigen vermogen zouden worden genoteerd. Volgens Veerman mogen uitgaande transfers echter niet op de begroting staan. 'De ’financiële chaos’, zoals de rvc de situatie bij FC Volendam noemde, in combinatie met de in het dorp verspreide verhalen dat Team Jonk de club financieel een poot zou willen uitdraaien, maakte de oud-speler van onder meer FC Volendam, Ajax, PSV, Internazionale en Oranje de gebeten hond.'

Volgens de krant ontvingen de leden van Team Jonk evenwel al maanden geen salaris meer. Nu blijkt bovendien dat het Volendam is dat nog geld eist. De club wijst naar het statement van Team Jonk op 1 december, waarin de technische mensen zich solidair verklaarden met Smit en het bestuur. Volendam ziet daarin een 'opzegging zonder inachtneming van de opzegtermijn’. FC Volendam eist een schadevergoeding, die gelijk staat aan het salaris dat de werknemers zouden hebben ontvangen als er wel volgens de regels was opgezegd. In het geval van Jonk en van Kohler betreft het tienduizenden euro’s.

Team Jonk bestrijdt de lezing van de club. Zo zat Kohler in het eerstvolgende duel na het statement nog 'gewoon' op de bank. Inmiddels zijn Jonk en consorten met een tegenvordering gekomen. Zij willen dat het ontslag ongedaan wordt gemaakt, dat de vordering van Volendam ongegrond wordt verklaard en dat de club alsnog de prestatiebonussen over het handhavingsjaar uitkeert.

Update: Bevestiging vanuit Zeist. De KNVB meldt dat de arbitragezaak op 7 februari dient.