Senegal uit Afrika Cup

Sensatie op Afrika Cup: Ivoorkust schiet titelverdediger Senegal naar huis

29 januari om 23:58
Laatste update: 30 januari om 00:23

Titelverdediger Senegal is maandag door Ivoorkust uitgeschakeld op de Afrika Cup. Sadio Mané en co. waren erg dicht bij de zege, maar moesten in de slotfase alsnog een verlenging slikken. Uiteindelijk namen de Ivorianen de strafschoppen beter. 

Het duel begon spectaculair. Al na vier minuten spelen was het raak voor Senegal. Habib Diallo nam de bal aan op zijn borst en schoot de bal vervolgens kiezelhard in het dak van het doel.

Bij Ivoorkust was er een basisplaats voor voormalig PSV’er Ibrahim Sangaré, die vier minuten na de openingstreffer een enorme zaag van Mané te verwerken kreeg. Het kostte de Senegalese sterspeler tot ieders verbazing slechts een gele kaart.

Heel lang leek Senegal af te stevenen op een overwinning in de reguliere speeltijd, totdat in de slotfase Ivoorkust-invaller Nicolas Pépé naar de grond werd gehaald. De scheidsrechter floot aanvankelijk voor een schwalbe en een gele kaart, maar na ingrijpen van de VAR wees de arbiter toch naar de stip. Daarmee voorkwam hij een behoorlijke blunder. Franck Kessíe ging achter de bal staan, en scoorde. In de verlenging kreeg Mané nog een gigantische kans, maar de voormalig Liverpool-aanvaller faalde oog in oog met doelman Yahia Fofana.

Zodoende draaide het uit op strafschoppen. Titelverdediger Senegal won de vorige editie nog door Egypte verslaan vanaf de stip, maar nu ging het mis voor de ploeg van Aliou Cissé. Kessié benutte de laatste penalty en schoot Ivoorkust daarmee naar de kwartfinales. Daarin is Mali of Burkina Faso de tegenstander.