Waarom Ajax juicht voor Feyenoord in KNVB Beker

Waarom de bekerwinst van Feyenoord goed nieuws is voor Ajax en vooral AZ

21 april om 20:50
Laatste update: 20 april om 13:50

De bekerzege van Feyenoord is goed nieuws voor AZ, maar ook Ajax én zelfs - hoe cru ook - voor NEC. De Alkmaarders stevenen af op de vierde plaats in de Eredivisie en plaatsen zich dan automatisch voor de groepsfase van de Europa League.

Hoe zit het ook alweer met de ticketverdeling?
De kampioen en de nummer twee van de Eredivisie plaatsen zich dit seizoen rechtstreeks voor de Champions League. De nummer drie maakt ook nog kans op de goudmijn uit het miljardenbal, met een plekje in de derde voorronde. Voor de nummer vier ligt een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League te wachten. De nummers vijf tot en met acht vechten via de play-offs uit wie zich in de tweede voorronde van de Conference League mag melden.

Tot zover is alles helder, alleen is er een belangrijke 'maar'. Voor de winnaar van de KNVB Beker is namelijk een plekje in het hoofdtoernooi van de Europa League gereserveerd. Aangezien Feyenoord als nummer twee van de Eredivisie al afstevent op Champions League-deelname, brengt de Rotterdamse bekerwinst de ticketverdeling in beweging. En dan wordt het interessant voor AZ én de pretendenten voor de vijfde plaats in de Eredivisie, waaronder Ajax én NEC.

Impact op AZ, Ajax, maar mogelijk ook NEC
Voor FC Twente, de waarschijnlijke nummer drie van de Eredivisie, verandert er niets: de Enschedeërs gaan naar de derde voorronde van de Champions League, mits alles zo blijft. AZ kan juichen: de Alkmaarders bemachtigen een direct startbewijs voor de Europa League en stromen niet meer in in de tweede vooronde. Dát ticket schuift dan door naar Ajax, dat op dit moment vijfde staat in de Eredivisie. De Amsterdammers ontlopen in dat scenario de play-offs. Die gaan namelijk tussen de nummer zes tot en met negen.

In Alkmaar is er dus reden voor een klein feestje, terwijl in Amsterdam eerst de vijfde plek nog veilig moet worden gesteld. NEC, FC Utrecht en Go Ahead Eagles staan vier wedstrijden voor het einde op respectievelijk één punt, drie punten en zes punten van Ajax.