Van Bommel bezorgt AZ drie punten en Ajax nieuw dieptepunt

25 februari - 18:40
315

AZ heeft een armoedig Ajax zondagavond op een dik verdiende nederlaag getrakteerd in het AFAS Stadion. Ruben van Bommel maakte het verschil met twee goals, één voor en één na rust: 2-0.

Geen Steven Berghuis, geen Steven Bergwijn, maar wel Brian Brobbey: John van 't Schip koos door alle personele problemen in de Ajax-selectie voor een vijfmansverdediging, waarbij Anton Gaaei en Borna Sosa de rechter- en linkerflank moesten bestrijken. Daar kwam in de praktijk weinig van terecht.

Al na zes minuten kwam AZ op voorsprong tegen het armetierige Ajax. Anton Gaaei leed balverlies, Josip Sutalo schutterde en Jorrel Hato liet zich passeren door Van Bommel, die keeper Diant Ramaj kansloos liet met een schot in de korte hoek.

AZ bleef de bovenliggende partij, zonder heel veel grote kansen te creëren, zoals FK Bodo/Glimt drie dagen geleden wel lukte. Ook in een 5-3-2-systeem had Ajax nul grip op de wedstrijd en werd er ook aanvallend niets uitgericht. Van Bommel had de 2-0 op zijn schoen, maar hielp na zijn openingstreffer nu een grote kans om zeep.

Na een nieuwe, bijna fatale fout van Gaaei had Van 't Schip genoeg gezien. De Deense wingback werd geslachtofferd voor Ahmetcan Kaplan, trok op de bank zijn capuchon over zijn hoofd en schudde het hoofd. Eerder dit seizoen, eind september in de Klassieker tegen Feyenoord, werd Gaaei ook al in de eerste helft gewisseld.

n de tweede helft veranderde het spelbeeld niet: AZ was beter en had weinig te vrezen van het machteloze Ajax. Het pleit werd beslecht door Van Bommel, die met een tweede goal zijn handtekening zette onder de belangrijke zege voor AZ. Op de tribune vierde opa Bert van Marwijk het feestje mee.

Door de overwinning is nummer vier AZ voorlopig verlost van nummer vijf Ajax, dat op zes punten staat van de Alkmaarders. Het verschil tussen Ajax en koploper PSV: 29 (!) punten.